Tideset „Luča“ zasijalo iz pljevaljske gimnazije

Svečanim programom koji su organizovali uprava, profesori i maturanti gimnazije “Tanasije Pejatović”, danas je u prostorijama pljevaljskog Centra za kulturu obilježen završetak srednjoškolskog obrazovanja još jedne uspješne generacije ove škole.
Tim povodom uručene su diplome “Luča” najboljim učenicima koji su tokom osnovne i srednje škole ostvarili najbolje ocjene iz svih nastavnih predmeta, kao i onim koji su tokom školovanja imali odličan uspjeh.
Svečanosti je prisustvovao predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, koji je, tradicionalno, u ime lokalne uprave uručio nagrade i poklone za najboljih 30 učenika gimnazije „Tanasije Pejatović“.
Uz riječi zahvalnosti i zadovoljstva što nekoliko godina za redom prisustvuje jednoj od ljepših svečanosti kojom se u našem gradu slavi mladost, znanje i uspjeh, predsjednik pljevaljske opštine čestitao je „lučonošama“ postignute rezultate i poželio im sreću u daljem školovanju.
„Ovo je jedan od svečanijih dana za sve građanke i građane Pljevalja, kojim se šalje poruka da se učenjem na najbolji, najčistiji i najpošteniji način dokazuje sve ono što nosimo u sebi. Osjećam odgovornost da naglasim da mi kao lokalna uprava moramo biti vaša podrška, u okviru realnih mogućnosti kojima raspolažemo, a sve u cilju vašeg puta ka uspjehu. Vjerovaćemo da ćete svoje buduće vještine i stečene kvalifikacije valorizovati u našoj sredini. Neka vaša „Luča“ sija kao vaša mladost, neka vam ovo prestižno priznanje bude zamajac za sve buduće podvige“, poručio je predsjednik Opštine Pljevlja i poželio maturantima da ih energija mladosti nosi što duže.
„Budite dobri ljudi, bolji od nas, a ne sumnjam da to jeste. Trudite se da vaša pojedinačna dostignuća usmjerite ka opštem dobru i napretku našeg društva. Mi smo simboličnim poklonima željeli da vam na skroman način ukažemo pažnju, uz poruku da vam se istinski divimo. Želim na kraju da još jednom svima punog srca čestitam i ispratim vas sa ovog mjesta sa željom da sve buduće životne izazove pobijedite i postignete svaku sreću na ličnom i profesionalnom planu“, zaključio je Golubović.


Učenicima se obratila i direktorica Gimnazije Ljiljana Bajčetić, koja je istakla da je u generaciji 2020/2021 godine, trećina maturanata škole zaslužilo diplomu „Luča“, i to 11 učenika sa odličnim ocjenama iz svih nastavnih predmeta tokom dvanaestogodišnjeg školovanja, i 19 učenika sa odličnim uspjehom na kraju svake nastavne godine.
„Dragi maturanti, prije četiri godine ušli ste u gimnaziju sa strepnjom pred novim početkom, ali dječije radoznali i veseli, zakoračili ste u gimnazijske hodnike koji su vam se učinili kao lavirint. Sigurna sam da ste danas svjesni da to i jeste stvarni lavirint – svijet znanja koja su čekala da ih otkrijete. Vješte ruke vaših profesora odmotavale su klupko, vodile su vas do otkrića, naizgled nespojivih i rasutih fragmenata koja su se pretvarala u živu sliku stvarnosti. Vi ste čvrsto uhvatili Arijadnin konac, i evo danas zajedno smo u jednoj mreži, nevidiljivoj – a neraskidivoj. Za nas, vaše profesore, ta mreža biće štit od prolaznosti, zaborava, pljevaljske zime i hladnih srca. Za vas će ona biti oslonac u ostvarivanju želja, podloga za let i kutak za bijeg“, kazala je Bajčetić i podsjetila maturante da su pokazali da imaju dovoljno znanja i talenta da zajedno nadmudre nevidljivog neprijatelja koji je protekle godine izmijenio životne tokove cijelog svijeta – virus Covid 19.
„Danas počinje vaša budućnost, krenite u nju, a mi ćemo vas pratiti. Dragi maturanti, žalimo vam dobro zdravlje, povoljne vjetrove i mirne luke. Gimnazija, luka iz koje danas krećete na taj put, ostaje vaša. Živite gimnazijski, volite Gimnaziju jer će ona zauvijek ostati mjesto gdje ćete moći da se vratite. Neka su vam srećni novi počeci“, zaključila je direktorica pljevaljske gimnazije „Tanasije Pejatović“
Dobitnici diplome „Luča A“ i nagrade Opštine Pljevlja – knjige „Istorija Pljevalja“ i novčane nagrade u iznosu od 100 eura su:
Ema Abaspahić, Amila Bambur, Nevena Bojović, Teodora Despotović, Marija Đurović, Jelisaveta Leovac, Teodora Jelovac, Isidora Kujundžić, Anđela Leković, Dušica Nenadić i Sara Pantović.
Diplomu „Luča II“ i nagradu Opštine Pljevlja – knjige „Novopazarski Sandžak Pljevlja“ i novčani iznos od 50 eura dobili su učenici:
Nevena Anđelić, Stefan Bojović, Bojana Bujišić, Ivana Čolović, Ljiljana Damjanović, Branka Dromljak, Sara Gardović, Anđela Golubović, Marijana Golubović, Sanja Kovačević, Atila Kujundžić, Ema Kulosmanović, Janja Lončar, Sakib Mahmutović, Andrej Planić, Sanin Softić, Katarina Terzić, Tamara Zejak i Matija Zuković.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja