Raspisan tender za sufinansiranje adaptacija fasada na tri zgrade u užem gradskom jezgru

Realizacija kapitalnog budžeta Opštine Pljevlja u dijelu sprovođenja mjera energetske efikasnosti objekata koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, nastavlja se kroz raspisivanje tendera za adaptaciju fasada na tri zgrade u užem gradskom jezgru i to: zgrade na uglu Omladinske i Treće Sandžačke brigade br.14, Tršovoj ulici br. 20 i Skerlićevoj ulici br.14.

Procijenjena vrijednost otvorenog postupka javne nabavke kao cjeline je 129.977,6 eura bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je zaključno sa danom 12.01. 2022 godine.

Javna nabavka obuhvata pripremne radove, nabavku i izradu fasada od fasadnog stiropora, sanaciju terasa, izradu šembrana, nabavku, transport i ugradnju aluminijumske eloksirane bravarije i pvc bravarije, ugradnju i nabavku limene opšivke novih oluka, ugradnju solbanki, kao i crijepa i lima, kako bi tri gore navedene zgrade bile kompletno energetski efikasne.

Program energetske efikasnosti stambenih objekata koji se toplotnom energijom snabdijevaju iz kotlarnice u Skrelićevoj ulici, pljevaljska lokalna samouprava realizuje treću godinu za redom, sa ciljem smanjenja utroška uglja iz kotlarnice koja kao energent koristi čvrsto gorivu – ugalj.

Polazeći od programa i opredjeljenja da se podrži finansiranje mjera energetske efikasnosti objekata u Pljevljima, radi krajnjeg cilja – unaprijeđenja životne sredine, Opština Pljevlja kroz posebnu budžetsku poziciju od 2020. godine finansira primjenu mjera energetske efikasnosti na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, u okviru kojeg je do sada utopljeno osam stambenih zgrada i sve zgrade koje koristi Opština i državni organi.

Na osnovu izvršenih detaljnih energetskih pregleda na 21 zgradi koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, koje je za potrebe Opštine Pljevlja izvršila firma „Dencon“ doo, sprovedeno je rangiranje prioritetnih zgrada za izradu termo – fasada koje će se programom Opštine Pljevlja rekonstruisati tokom ove, ali i narednih godina.

Ovim su stvoreni uslovi za početak sufinansiranja primjene energetski efikasnih mjera za iste, kao i kompletno vizualno osvježavanje centra grada u kome se zgrade nalaze.

U vezi sa gore navedenim, Opština Pljevlja je preko Sekretarijata za komunalno – stambene poslove, saobraćaj i vode ranije sprovela Javni poziv upućen upravnicima stambenih zgada koje se toplotnom energijom snabdijevaju iz kotlarnice u  Skerlićevoj ulici da se, ukoliko izražavaju zainteresovanost za zajedničko finansiranje primjene mjera na njihovoj stambenoj zgradi, 90% od vrijednosti ugovorenog posla finansira Opština Pljevlja, a 10 % stanari zgrade, – prijave na Poziv i uz prateću dokumentaciju konkurišu za korišćenje sredstava.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja