Agrobudžet Opštine Pljevlja za 2022. godinu: Povećane premije za otkup mlijeka, uvrštena nova mjera „Podrška preradi mlijeka na gazdinstvu“

Na prethodno održanoj sjednici Skupštine Opštine Pljevlja usvojena je Odluka o povećanju premija za otkup mlijeka – sa tri na pet centi za svaki litar koji poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine isporučuju mljekarama.

Ovo uvećanje za 66% je dodatna stimulativna mjera kojom lokalna uprava pravi iskorak u cilju preventivnog djelovanja protiv smanjenja proizvodnje mlijeka u Pljevljima, prepoznajući potebe za dodatnim stimulisanjem ne malog broja registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Takođe, razlozi za donošenje odluke, koja će se primjenjivati od januara 2022. godine, su povećanje cijena stočne hrane, goriva, repromaterijala i drugih troškova koji opterećuju naše proizođače. 

Nakon izmirivanja dugogodišnjeg naslijeđenog duga za dio neisplaćenih premija poljoprivrednih proizvođača, zadnjih par godina je uspostavljena redovna isplata premija za mlijeko ali i ostalih subvencija koje se isplaćuju iz lokalnog agrobudžeta.

Razvoj poljoprivredne proizvodnje i unaprijeđenje kvaliteta života u ruralnom dijelu opštine je strateško opredjeljenje lokalne uprave. Opština je predvidjela za narednu godinu značajna ulaganja u poboljšanje uslova života u pljevaljskim selima, koja su oko 35% veća u odnosu na prethodni period i iznose oko 2 miliona eura.

Budžetska sredstva će se usmjeravati kroz subvencije u poljoprivredi, tekuće održavanje ruralne infrastrukture, modernizaciju, proboj, održavanje i zimsko održavanje ruralne infrastrukture, izgradnju seoskih vodovoda.

Subvencije u poljoprivredi koje Opština Pljevlja kroz dvadesetak agrobudžetskih mjera usmjerava registrovanim poljoprivrednim proizvođačima planirane su u uvećanju za 42%, i to sa 317.800 na 452.000 eura. Jedna od podsticajnih mjera je i potpuno nova budžetska stavka: „Podrška preradi mlijeka na gazdinstvu“ u iznosu od 90.000 eura.

Novom agrobudžetskom mjerom za 2022. godinu, koja se odnosi na podršku preradi mlijeka na gazdinstvima, Opština će pružiti direktnu podršku domaćinstvima koja se odlučuju za preradu mlijeka, proizvodnju sira i ostalih mliječnih proizvoda na svom gazdinstvu, kako bi se, obzorim na razvoj tržišta i pojavu velikih mliječnih prerađevina na njemu, kao i na razvoj turizma, podigla konkurentnost Pljevaljskog sira na tržištu. Mjerom, kojom se proizvođačima mliječnih proizvoda opredjeljuje 90.000 eura u vidu subvencija, pružiće se podrška tradicionalnom načinu proizvodnje i očuvanju kvaliteta domaćih proizvoda,ali i bogatijoj i raznovrsnijoj ponudi domaćih proizvoda na tržištu.