Akcijom Službe zaštite i spasavanja spašen ljudski život

Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja informisana je sinoć oko 23 časa od strane aktivistkinje nevladinog sektora da je jedan od migranata, koji se nalazi na teritoriji pljevaljskog sela Poblaće, u iznemoglom stanju i da mu je potrebna hitna zdravstvena zaštita.

Pripadnici Službe su hitnom reakcijom, zajedno sa pripadnicima Granične policije i predstavnicom NVO sektora Aleksandom Srbljanović uspjeli da dobiju tačnu lokaciju ugroženog.

Pravovremenom reakcijom, vatrogasci – spasioci Vladimir Gomilanović i Pavle Radović, došli su do napuštene kuće u selu Poblaće, u kojoj su zatekli lice narušenog zdravlja i loše odjeveno za trenutne vremenske uslove. Uprkos lošim vremenskim uslovima i nametima snijega, uspjeli su da ga prenesu do lokacije na kojoj su se nalazile motorne sanke, a potom da ga prevezu do ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Pljevlja, gdje mu je ukazana medicinska pomoć.

Kako je istakao Goran Čavić, komandir Službe zaštite i spašavanja, ova intervencija može se smatrati akcijom u kojoj je spasen ljudski život.

„Radilo se o licu iz Avganistana 1993. godišta, koje je ranije imalo zdravstvene probleme. Lice je, nakon što ga je saputnik sa kojim se uputio ka Bosni i Hercegovini napustio i nastavio svoj put, utočište potražilo u jednoj od napuštenih kuća, naložio vatru i tu ostalo. Bio je u jako lošem stanju, oskudno odjeven za naše vremenske uslove. Pripadnici Službe bili su prinuđeni da ga u vreći za spavanje ponesu do motornih sanki udaljenih od kuće, kojima je kasnije prevezen do ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tvrdimo da je bio u veoma lošem zdravstvenom stanju koje bi, da mu nije ukazana pomoć, dovelo do fatalnih posledica po život“, kazao je Čavić.

On je naglasio da su dobra opremljenost Službe i uspješna komunikacija sa Graničnom policijom i nevladinim sektorom dali rezultate što je ljudski život spašen. Zahvalio se Graničnoj policiji  na pomoći pružienoj pri intervenciji.

Podsjećamo, povodom Dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite, Vladimir Gomilanović i Boris Marić, vatrogasci-spasioci – komandiri timova u Službi zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja dobili su nedavno godišnje nagrade i priznanja za izuzetan doprinos u sistemu zaštite i spašavanja, a sinošnja akcija je potvrda plemenitosti i hrabrosti po kojim se prepoznaje ta profesija.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja