Ambasador Slovenije u posjeti Opštini Pljevlja

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović sastao se sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori NJ. E.Gregorom Preskerom, koji je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Pljevlja.

Na sastanku, na kojem je između ostalog razgovarano o dobrim vezama između Slovenije i Crne Gore, kao i o mogućnostima  za uspostavljanje različitih oblika saradnje, predsjednik Golubović upoznao je ambasadora Preskera sa društveno – ekonomskim, geografskim i istorijskim karakteristikama opštine, značajnim resursima iz oblasti energetike, rudarstva, šumarstva, poljoprivrede, budućim planovima i mogućnostima daljeg privrednog i društvenog razvoja najsjevernije crnogorske opštine.

Tokom razgovora, naglasak je stavljen na infrastrukturna ulaganja u Pljevlja, prije svega iz oblasti vodosnabdijevanja i dobijanja donacije od slovenačke Razvojne agencije za izgradnju Postrojenja za preradu pitke vode na Breznici.

Prema riječima predsjednika Golubovića, prijateljstvo Slovenije i Pljevlja dodatno je ojačano još 2009. godine potpisivanjem Sporazuma o prijateljskim odnosima i saradnji Opštine Pljevlja i grada Velenje, što je još jedan pokazatelj i potvrda uspješnih odnosa.

Ambasador Slovenije se zahvalio predsjedniku Opštine na srdačnom prijemu i istakao zadovoljstvo partnerskim odnosima koje održavaju Pljevlja i Velenje. Ambasador Presker je naglasio da je od uspostavljanja bilateralnih odnosa između Slovenije i Crne Gore, davne 2008. godine, Republika Slovenija uložila preko 14 miliona eura u razvoj crnogorskih opština i da postoji dodatni potencijal za unaprijeđenje saradnje u oblastima industrije, infrastrukture, kulture, sporta kao i u oblasti komunalnih djelatnosti.

Nakon sastanka, predsjednik Golubović i ambasador Presker obišli su vodoizvorište Breznica i Termoelektranu Pljevlja.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja