Članovi NKT-a u Pljevljima – djelovati preventivno i proaktivno

Pljevaljski zdravstveni sistem ima zadovoljavajuće kapacitete, bolnica raspolaže sa 15 kovid postelja za lakša stanja, a iako u bolnici, trenutno, nema smješten nijedan oboljeli od koronavirusa, situacija je ozbiljna i zahtjevna, zbog čega je jedini recept za uspjeh striktno poštovanje mjera.  

To je poručio ministar zdravlja i potpredsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Kenan Hrapović, koji je danas sa članovima NKT-a gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem i direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem bio na Sjednici Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje u Pljevljima.

Hrapović je istakao da pljevaljski zdravstveni sistem ima zadovoljavajuće kapacitete, a da je zdravstveno osoblje veoma posvećeno poslu.

„Sprovode se svi planovi i mjere koje su donešene na nivou Kriznog medicinskog štaba. Pljevaljska bolnica trenutno raspolaže sa 15 kovid postelja, za lakša stanja. Trenutno u bolnici nema smješten nijedan oboljeli od koronavirusa. Oni koji su ranije liječeni u pljevaljskoj bolnici, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, su transportovani u Opštu bolnicu Nikšić- njih osam i u Klinički centar Crne Gore dvoje“, kazao je Hrapović.

U Pljevljima je, kako je naveo, trenutno 23 oboljelih od koronavirusa, a za 65 osoba se čekaju rezultati Instituta za javno zdravlje.

„Situacija je ozbiljna i zahtjevna i ne smijemo samo da gledamo trenutan broj oboljelih, već je jedini recept da se striktno poštuju sve mjere koje, na predlog Institita za javno zdravlje, donosi Ministarstvo zdravlja u punoj koordinaciji i saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom. Ličnom odgovornošću, svi, moramo da doprinesemo da sačuvamo zdravlje svih nas“, rekao je Hrapović.

Istakao je da je važno raditi preventivno i proaktivno.

„Molio bih sve u Pljevljima da poštuju mjere, jer jedino na taj način možemo da spriječimo lokalnu transmisiju, odnosno prenos virusa sa jedne osobe na drugu, a to je recept za uspjeh“, zaključio je Hrapović.

Predsjednik Opštine Pljevlja, Igor Golubović, kazao je da je i današnji sastanak dokaz da se posvećeno radi na sprečavanju posljedica koje se mogu desiti nekontrolisanim širenjem virusa.

„Upravo iz tog razloga imamo ovako česte posjete kolega iz NKT-a, i česte sjednice Štaba za zaštitu i spašavanje. Na taj način pokazujemo da je potrebna odgovornost svih u rješavanju problema izazvanih koronavirisom. Poštujući mjere i preporuke NKT-a pokazujemo odgovornost prvo prema sebi samima, zatim prema svojim familijama, komšijama, i uopšte prema društvu u kome živimo“, rekao je Golubović.

Apelovao je na sve građane Pljevalja da veoma ozbiljno shvate situaciju, „da shvate da se nalazimo na ivici nekontrolisanog širenja virusa i da moramo biti odgovorni“.

„Moramo poštovati mjere i preporuka, držati distancu, voditi računa o higijeni ruku i moramo nositi maske i u zatvorenom i na otvorenom. Na taj način ćemo spriječiti kolaps našeg ekonomskog i zdravstvenog sistema, jer moramo sačuvati živote i državu u kojoj živimo“, istakao je Golubović.

Izvor: PR pres servis