Дарио Вранеш изабран за предсједника Општине Пљевља

На сједници Скупштине општине, одржаној 26. априла 2023. године, др Дарио Вранеш изабран је за предсједника Општине Пљевља.

„Др Дарио Вранеш потиче из угледне породице Вранеш чије је постојање везано за Пљевља преко три стотине година.

Др Дарио Вранеш рођен је 18. октобра 1983. године у Пљевљима од оца Јагоша, љекара интернисте и мајке Наде рођене Дујовић, дипломиране правнице.

Основу школу и Гимназију завршио је у Пљевљима. Након одслужења војног рока у Војсци Југославије уписује студије медицине на Медицинском факултету Универзитета у Српском Сарајеву које са успјехом завршава и тако наставља породичну традицију.

По завршетку студија почиње да ради као љекар у Хитној помоћи у Пљевљима гдје за веома кратко вријеме својим знањем, трудом, залагањем и несебичношћу стиче углед доброг човјека и љекара како код пацијената тако и свих грађана, чиме постаје један од најугледнијих младих људи и љекара који су свој живот и професионалну каријеру везали за Пљевља. Др Дарио за врло кратко вријеме добија епитет „човјека из народа“ и доктора који је спреман свакоме помоћи.

Након вишегодишњег службовања у Хитној помоћи, од Опште болнице Пљевља добија специјализацију из опште хирургије те прелази да ради као специјализант хирургије који посао и сада обавља.

Др Дарио Вранеш се као веома млад активно укључује у културни и духовни живот Пљеваља: учествује у обнови рада Српског културног друштва „Братство“, учествује у раду Српског културног центра „Патријарх Варнава“. Пунољетством, 2002. године постаје члан Српске народне странке, а касније Нове српске демократије гдје је у више наврата биран у највише органе странке. Посебно значајну улогу доктор Вранеш је имао током великог свенародног литијског покрета за одбрану Српске православне цркве у Црној Гори када је био први љекар који је јавно исказао став против тзв. Закона о слободи вјероисповијести чиме је значајно допринио да се огроман број љекара и другог медицинског особља из Пљеваља прикључи овом покрету.

Доктор Дарио Вранеш је ожењен супругом Маријом са којом има троје дјеце: Стевана, Милицу и Марка.

По националном опредјељењу је Србин и вјерник је Српске православне цркве“, пише у образложењу предлога нове одборничке већине да Дарио Вранеш буде изабран за предсједника Општине Пљевља.

Дарио Вранеш је на позицију предсједника  Општине Пљевља изабран гласовима 24 од 30 присутних одборника.

Подсјећамо, на јучерашњој сједници, већином гласова новоформиране парламентарне већине, Јована Тошић, дипломирани економиста, изабрана је за предсједницу Скупштине општине Пљевља.