Golubović i Sokić: Dan opštine i Dan oslobođenja 20.novembar-jedan od najsvijetlijih datuma u bogatoj istoriji naše opštine

Igor Golubović: Dan opštine i Dan oslobođenja 20.novembar-jedan od najsvijetlijih datuma u bogatoj istoriji naše opštine koji pored prvodecembarske bitke koji nosi iskru slobode i učvršćuje temelje našeg grada i naše države.

Dragiša Sokić: Građanska država i antifašizam su temelji na kojima se mora graditi budućnost Crne Gore. Svaki drugi put bi bio poguban i za budućnost i za državnost Crne Gore.

Danas se sa posebnim pijetetom moramo pokloniti žrtvama svih slobodoumnih i slobodoljubivih Pljevljaka koji su stradali tokom Narodnooslobodilačkog rata i koji su nam podarili slobodu prije 76 godina- naglasio je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović u svom obraćanju  povodom Dana opštine-20.novembra, ističući da je to jedan od najsvijetlijih datuma u bogatoj istoriji naše opštine koji pored prvodecembarske bitke nosi iskru slobode i učvršćuje temelje našeg grada i naše države.

Epidemija Kovid 19 virusom u Crnoj Gori i u svijetu je poremetila poslovne tokove kako u funkcionisanju preduzeća tako i u funkcionisanju javnih ustanova i javnih službi.Upravo zbog toga je bilo neophodno reorganizovati rad opštinskih službi i naći način komunikacije sa građanima vodeći računa o zaštiti zdravlja zaposlenih i građana.

“Zato želim da iskoristim ovu priliku, iskažem divljenje i odam poštovanje i zahvalnost svim zdravstvenim radnicima u našem gradu zbog jako požrtvovanog i profesionalnog odnosa prema svima kojima je pomoć bila potrebna ovih 8 mjeseci borbe sa epidemijom”-istakao je Golubović

Iako je prva polovina godine izgubljena za realizaciju mnogih planiranih projekata zbog prvog talasa epidemije korona virusom, i prilagođavanjem novonastaloj situaciji, u drugoj polovini godine značajno su intezivirane aktivnosti na večini projekata koji su planirali Budžetom za 2020. godinu. Posebna pažnja je posvećena realizovanim infrastrukturnim projektima, rješavanju ekoloških problema, stabilizaciji javnih finansija, društvenim djelatnostima i svim ostalim aktivnostima koje su relaizovane između dva praznika -naglasio je Golubović.

Ovdje možete preuzeti govor predsjednika Igora Golubovića

Predsjendik SO Pljevlja Dragiša Sokić je istakao da ovaj dan obilježavamo podsjećajući se na 20. novembar 1944. godine kada su partizani borci Treće Proleterske sandžačke brigade konačno oslobodili ove prostore i donijeli slobodu, podsjećajući se stradanja naših građana i činjenice da je sloboda plaćena ljudskim životima.

“Svjedoci smo u poslednje vrijeme osporavanja istorijske uloge i vrijednosti za koje su se borili i zalagali  pripadnici antifašističkog pokreta. To nije dobar put ni poruka. Kao da većina zaboravlja da se na temeljima trinaestojulske i antifašističke Crne Gore gradio najprosperitetniji i najnapredniji period u istoriji ovih prostora, period kada su svi koji su htjeli da rade i stvaraju imali mogućnosti za to i period gdje vjerske i nacionalne razlike nisu nikoga ograničavale u ostvarivanju svojih prava”-istakao je Sokić.

Građanska država i antifašizam su temelji na kojima se mora graditi budućnost Crne Gore. Svaki drugi put bi bio poguban i za budućnost i za državnost Crne Gore.

Ovdje možete preuzeti govor predsjednika Skupštine Dragiše Sokića.

Povodom praznika grada, lokalna samouprava je tradicionalno uručila najveće priznanje opštine Pljevlja, nagradu “20. Novembar”, koja je ustanovljena kao izraz društvenog priznanja pojedincima i društvenim organizacijama za izuzetan doprinos razvoju i izgradnji pljevaljske društvene zajednice i njenih dobara. 

Ove godine najveće opštinsko priznanje  u kategoriji fizičkih lica pripalo je  dr Enesu Pelidiji, profesoru emeritusu Univerziteta u Sarajevu. Zbog situacije sa koronavirusom uvaženi prfesor nije mogao da dođe u Pljevlja, a u njegovo ime nagradu je primila Irma Kriještorac Gerina. Nagrade su uručene i dr Momiru Cvijoviću, ljekaru internista u Opštoj bolnici Pljevlja i za kategoriju pravnih lica  Klubu dobrovoljnih davalaca krvi, koji djeluje pri Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Pljevlja. U ime Kluba dobrovoljnih davlaca krvi nagradu je primio sekretar Opštinske organizacije crvenog krsta Pljevlja Željko Minić.

Ovogodišnja studentska nagrada, ustanovljena kao izraz brige o budućnosti Pljevalja i vjere u one, koji će u vremenu koje dolazi, svojim znanjem, trudom i radom, svojim stvaralaštvom, doprinijeti kulturnom, naučnom i privrednom usponu grada, uručena je studentima za  postignute rezultate na akademskim studijama, I to: Dijani Damjanović sa Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore sa prosječnom ocjenom 9,94,
Belmi Zečević sa Fakulteta za poslovni menadžment Univerziteta Crne Gore sa prosječnom ocjenom 9,93, Milanu Beljkašu sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa prosječnom ocjenom 9,90 I Lejli Kordić sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje sa Univerziteta Crne Gore sa prosječnom ocjenom 9,62.

Povodom Dana Opštine, Predsjednik Igor Golubović je uručio rješenje o humanitarnu pomoći Opštoj bolnici Pljevlja za unapređenje rada u situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusom, nakon čega je usliejdila zahvalnost direktora dr Erduan Edo Lalović koji je naglasio da je ova pomoć izuzetno značajna u trenucima kada se zdravstveni radnici susreći sa teškim iskušenjima.