IN MEMORIAM: DRAGAN PALDRMIĆ (1974-2021)

“Moj život je takvo vlasništvo koje u cjelini nikada ne mogu posjedovati, odnosno on nikada ne može biti potpuno moj. Ja nisam svoj. I što se više trudim da posjedujem samog sebe, sve manje sam svoj. Privatno vlasništvo jeste ono što mi mogu oduzeti. Da li mi mogu oduzeti život? Mogu. Šta je ono što mi ne mogu oduzeti? Spasenje.”

10. maja 2021. godine, u 47. godini života preminuo je naš uvaženi kolega i prijatelj Dragan Paldrmić, sportista, pjesnik, istraživač, publicista, kulturni radnik, boemska duša – veliki čovjek.

Dragan je rođen 11. februara 1974. godine u Pljevljima gdje je završio osnovnu i srednju školu. Višu ekonomsku školu završio je u Beogradu.

Kao omladinac, počeo je da igra fudbal na poziciji štopera u Fudbalskom klubu „Rudar“ sezone 1985/86. Kao vrlo talentovani igrač prelazi u Prvi tim 90  gdje igra do kraja sezone 1993/94 godine.

U Opštini Pljevlja počeo je da radi 06. aprila 2004. godine.

Od 06. jula 2004. godine obavljao je funkciju potpredsjednika Opštine.

2006. godine je kratko obavljao i funkciju odbornika u Skupštini opštine Pljevlja, nakon čega je, 30. oktobra 2006. godine imenovan na funkciju sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti. Radio je kao sekretar do 28. septembra 2011. godine.

U toku ovog perioda, preporodio je pljevaljsku kulturu organizovanjem velikog broja kulturnih manifestacija i programa. Nakon prestanka funkcije sekretara, pa do danas, nastavio je da radi u istom sekretarijatu na poslovima savjetnika za kulturu.

Nije bio čovjek koji je, nakon zaključavanja vrata svoje kancelarije prestajao da razmišlja o svom poslu. Njegov život i stil življenja bila je KULTURA.

Osnovao je i nevladinu organizaciju „Mostovi kulture“, koja je dopunjavala sve ono što je volio i besprekorno radio. Jedan od najdragocjenijih sakupljača arhivske građe u Pljevljima. Bavio se istraživanjem kulturne baštine pljevaljskog kraja.

Jedan je od začetnika digitalne biblioteke koja se bavila digitalizovanjem knjiga iz literature o pljevaljskom kraju, koje je objavljivao na blogu „Mostovi kulture“, a kasnije i na sajtu štamparije “Digital Print Design”. 

Kao mladić, bavio se i poezijom, koju je objavljivao u časopisima „Mostovi“ i „Breznički zapisi“. Jedno vrijeme je pokušao da nastavi sa objavljivanjem časopisa “Breznički zapisi”, a pokretač je i inicijative za uspostavljanje zaštite bivše zgrade pljevaljske Gimnazije kao kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Bio je član Književnog kluba „Dalma“, Savjeta za organizaciju Dana humora i satire „Vuko Bezarević“, Pljevaljskih novembarskih svečanosti,  žirija za dodjelu nagrade „Tipar“, komisije za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i mnogih drugih savjeta, odbora, komisija, koji su se bavili kulturom u Pljevljima.

Svoja znanja nesebično je prenosio, a svojim vedrim duhom i radnim elanom podsticajno je djelovao na kolege.

Naš uvaženi kolega Dragan svojim životom svjedočio je, do poslednjeg dana koliko snage može posjedovati ljudski um, čak i u trenucima kada tijelo posustaje. Bio je predodređen da životne uspjehe postiže uz svakodnevnu borbu, u čemu je herojski istrajavao. Iako je otišao prerano, neočekivano i tiho, ostavio je neizbrisiv trag među kolegama, saradnicima i prijateljima.

Čast i privilegija je bila sarađivati i družiti se sa Draganom.  

Neka mu je vječna slava i hvala.

Kolektiv Opštine Pljevlja