Instaliran sistem za grijanje obnovljivom energijom i uspostavljen “zeleni kabinet” u Osnovnoj školi “Salko Aljković”

Napori Opštine Pljevlja da postane dio projekta  koji se realizuje u okviru Programa IPA prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, čiji je specifični cilj povećanje svijesti stanovništva i industrije o važnosti zaštite životne sredine, donijeli su dobre rezultate. U toku je realizacija projektnih aktivnosti koje su našu opštinu, između ostalog, oslobodili od još jedne kotlarnice na čvrsto, odnosno ekološki neprihvatljivo gorivo.

U objektu Osnovne škole “Salko Aljković” – područna jedinica na Gukama, instaliran je novi kotao na biomasu – pelet snage 250KW, čime je završen proces korišćenja uglja kao dotadašnjeg energenta za grijanje objekta.

Ovom aktivnošću, koja je dio projekta “Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske izazove – MI možemo” koji finansira Evropska unija, pored smanjenja troškova za nabavku energenta, ostvariće se i značajno smanjenje emisije gasova staklene bašte i negativni uticaj na klimatske promjene, kao i smanjenje emisija ugljen – dioksida za oko 48 tona na godišnjem nivou.

Druga realizovana projektna aktivnost koja se odnosi na uspostavljanje zelenih kabineta i stvaranje preduslova za bolje obrazovanje osnovaca, je i uspostavljanje “zelenog kabineta” u školi “Salko Aljković”. Za potrebe opremanja ove prostorije izvršena je nabavka solarnog sistema za proizvodnju električne enegrije snage 480W, kompjutera, projektora, platna i dije magnetne table, sve u cilju unaprijeđenja znanja mladih o mogućnostima smanjenja negativnog uticaja na klimatske promjene korišćenjem obnovljivih izvora i povećanjem energetske efikasnosti.

Dvije realizovane aktivnosti dio su projekta koji je pripremilo DOO “Grijanje” čiji je osnivač Opština Pljevlja – u saradnji sa Asocijacijom za razvoj Ibarskih inicijativa “IDA” iz Kraljeva, JEP “Toplana” iz Kraljeva i Centrom ekološkoh inicijativa iz Berana.

Realizacija projekta ukupne vrijednosti 221.701,83 eura, počela je 08. juna i traje do 07. oktobra 2020. godine.

Opštini Pljevlja, odnosno DOO “Grijanje” Pljevlja opredijeljen je iznos od 62.457,65 eura, a obuhvatio je, pored gore navedenih, i nabavku putničkog automobila za potrebe preduzeća, mobilnog agregata, protokomjera, termovizijske kamere, kao i potrebni – savremeniji alat za instaletere grijanja čime će se značajno umanjiti gubici toplotne energije i unaprijediti cjelokupno poslovanje preduzeća DOO “Grijanje” Pljevlja.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja