Izabrano idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko rekreativnog kompleksa na Borovičkom jezeru

Danas je u okviru konferencije za štampu predsjednika Opštine Pljevlja predstavljeno idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko – rekreativnog kompleksa na Borovičkom jezeru.

Idejno rješenje kojim Opština Pljevlja otvara put valorizacije Borovičkog jezera i zaokružuje prvi ciklus aktivnosti na uređenju sportsko rekreativnih sadržaja, stvaraju se uslovi da Pljevljaci u punom kapacitetu iskoriste ovaj turistički potencijal smješten 4 kilometra od grada, koji je nastao procesom rudarenja.

Na konkursu koji je Opština Pljevlja raspisala u februaru ove godine, a koji je bio dvostepeni, nacionalni, opšteg tipa i anonimni, od ukupno prijavljenih šest radova od kojih je svaki uzet u razmatranje, na osnovu cjelovitosti rješenja i iskazanih kvaliteta elaboracije, izabran je rad pod šifrom „LAMPIENT294“, autorrskog tima Rifata Alihodžića, Jasmine Salković i Branka Rabrenovića.

Idejno rješenje, koje je prema konkursnom zadatku urađeno na osnovu urbanističko – tehničkih uslova i koje će u narednim koracima biti dodatno tehnički i građevinski razvijano i obuhvaćeno projektnom dokumentacijom, podijeljeno je na tri cjeline u kojim su razrađeni svi sadržaji traženi Konkursnim zadatkom.

Prvom, zonom oko jezera, obuhvaćeno je uređenje i izgradnja bazena na platformi, kupališta na tri lokacije sa pješčanom plažom, parkovske i zone za djecu i neplivače, otvorene bine, parkovske zone uz mrestilište, ribarske staze, lavirint zelenila, dok za čamce, kanue, kajake i mala plovila, kamp zona, auto kamp, piknik zona, ribarski kamp sa platoima za pecanje.

U okviru centralne zone idejnog rješenja, predviđeni su parking prostor, hotelski smještaj, ugostiteljski objekti, muzej rudarske mehanizacije i šetalište.

Na trećoj, zoni namijenjenoj za sportsko – rekreativne sadržaje, planirani su fudbalski stadion sa montažnim tribinama, teniski i tereni za male sportove, košarkaški i tereni za stoni tenis, odbojku, teretana na otvorenom, tereni za mini golf i boćanje, karting staza i ski lift park. Takođe, u okviru ove zone predviđena je izgradnja bazena – porodičnog, toboganskog, dječijeg i rekreativnog.

Idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje nagrađeno je drugom nagradom, i izabrano kao najprihvatljivije, novčanim bruto iznosom od 6.000,00 eura, a radovi ostalih pet rješenja od kojih svako pojedinačno, prema odluci žirija, ima određene kvalitete, otkupljeni su u iznosu od po 1.000 eura.

Procijenjeni iznos potreban za finansiranje uređenja kompleksa Borovičkog jezera, je oko 12.000.000,00 eura, a predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović je u okviru svoje prezentacije ukazao na važnost cjelokupnog projekta za Pljevlja u smislu unaprijeđenja turističke ponude, otvaranja novih „zelenih“ radnih mjesta , oplemenjivanja devastiranog prostora opštine nastalog dugogodišnjim procesom rudarenja.

On je pozvao sve društveno-političke činioce, naročito rukovodstvo Rudnika uglja Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore, da se uključe i budu partner Opštini Pljevlja u realizaciji ovog vrijednog projekta, i time daju svoj konkretan doprinos u stvaranju boljih uslova za život Pljevaljaka.

Sedmočlani žiri radio je u sastavu: Mileta Bojović – arhitekta i predsjednik žirija, Jovanka Vukčević – arhitekta, Svetlana Jovanović – prostorni planer, Miljan Joković – arhitekta, Oliver Mirković – glavni gradski arhitekta, Slavica Vukanić – prostorni planer i Mira Čolović – inženjer građevine i sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Pljevlja.

Pristigli radovi biće izloženi u holu Centra za kulturu narednih 15 dana i dostupni svim zainteresovanim građanima.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja