Jubilarno izvođenje monodrame „Potonja ura Njegoševa“ u Centru za kulturu Pljevlja

Sinoć, 19. maja 2021. godine sa početkom u 20 časova u savremeno rekonstruisanoj velikoj sali novoformiranog  Centra za kulturu Pljevlja, koji je nedavno, nakon 63 godine od ukidanja profesionalnog pozorišta ponovo pokrenuo sopstvenu pozorišnu produkciju i druge kulturno umjetničke aktivnosti, izvedena je monodrama „Potonja ura Njegoševa“. Na dan izvođenja, navršilo se tačno 33 godine kontinuiranog izvođenja ove kultne predstave, što je svojevrstan fenomen i na širim prostorima.
Pozorišna predstava, monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića.  U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom zemaljske kugle (Pariz, London, Beč, Rim, Stokholm, Cirih, Beč, Franfurkt, Štutgart, Karslrue, Moskva, Brisel , Luksemburg, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad, Priština, Olimp, Kastroma, Montreal, Toronto, Njujork, Čikago, Detroit, Los Andeles, San Francisko, Melburn, Sidnej, Brizbejn,Ulan Bator,Čeljabinsk,Hmeljnicki itd…). Predstava je višestruko nagrađivana na najznačajnijim pozorišnim festivalima širom Evrope i svijeta.
Prof. dr Sonja Tomović Šundić, istakla je da  je monodrama „Potonja ura Njegoševa“ sinteza različitih aspekata istorijskog i kulturološkog, filozofskog i metafizičkog plana, i za tri decenije svog intenzivnog trajanja postala je kultna predstava i simbol koji ima trajnu estetsku vrijednost.

Monodrama koja oživljava duh i onako besmrtnog vladike Rada Tomova, pokazavši njegovu sveprisutnost i univerzalnost njegovog djela u najljepšem – pozorišnom svijetlu, pred pljevaljskom publikom izvedena u organizaciji Opštine Pljevlja i JU Centar za kulturu Pljevlja, a povodom obilježavanja 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore.

Pozorišna predstava je izvedena uz poštovanje epidemioloških mjera Ministarstva zdravlja Crne Gore, uz maksimalnu popunjenost u skladu sa dozvoljenim kapacitetom.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja