Konferencija o razvoju kao doprinos traženju pravednijih rešenja za regione uglja u okviru energetske tranzicije

Predstavnici Opštine Pljevlja predvođeni predsjednikom, Igorom Golubovićem, boravili su u radnoj posjeti prijateljskoj opštini Velenje.

Povod posjete bio je poziv za učešće na međunarodnoj razvojnoj konferenciji o energetskoj tranziciji, pod nazivom „Zdravo, budućnosti – zeleno do boljeg kvaliteta života“, koja je, u okviru proslave Dana Opštine, organizovana od strane rukovodstva grada Velenje i ambasade Njemačke u Sloveniji.

Konferencija je organizovana sa ciljem sticanje boljeg uvida i informacija o energetskoj tranziciji, na osnovu iskustva predstavnika evropskih zemalja i regija.

Konstatovano je da je lokalna zajednica važan akter u ovom procesu pravedne tranzicije, uz želju da se aktivnije uključi u pripremi programa, sadržaja i mjera u cilju postizanja uslova koji će omogućiti pravičnu tranziciju u regionima uglja.

Primjere dobre prakse evropskih gradova i regiona predstavili su stručnjaci, između ostalog koordinator za strateške programe regiona uglja u tranziciji u okviru Evropskog zelenog sporazuma dr. Anna Sobczak i koordinator Fonda za pravednu tranziciju dr. Sander Happaerts, gradonačelnik nemačkog grada Bedburga Sascha Solbach, direktorka Slovenačko-njemačke privredne komore Gertrud Rantzen, direktorka Agencije za budućnost Ruhr Ralph Sterck, iz Ministarstva ekonomije Severne Rajne – Vestfalije dr. Christian Rohe i drugi.

Na konferenciji su govorili i NJ.E. ambasadorka Savezne Republike Njemačke Natalie Kauther, državni sekretar Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije Blaž Košorok, generalni direktor Rudnika uglja Velenje dr. Janez Rošer, predsednik Rudnika uglja Velenje Simon Lamot, predsednik Sindikata energetskih radnika Slovenije Branko Sevčnikar, advokat iz advokatske kancelarije E&A London Ana Stanič, predsednik Zanatsko-preduzetničke komore Slovenije Branko Meh i predsednik Savinjske- Šaleška privredna komora Tomaž Korošec.

Na konferenciji donešeni su sledeći zaključci:

  • Zahtijevamo od države da nas aktivno uključi u čitav proces restrukturiranja regiona, pripremu strategija, zakona, strateških dokumenata i da uzme u obzir obrazložene predloge.
  • Zahtijevamo da ključni dokumenti (oba zakona, strategija) uključuju obavezu da se u Šaleškoj dolini (opštine Velenje i Šoštanj) obezbedi 5.000 novih radnih mesta sa većom dodatom vrijednošću; da se obezbjede i definišu potrebna finansijska sredstva za realizaciju svih identifikovanih projekata u vrednosti od 1,1 milijarde eura.
  • Tražimo da se osnuje Fond za pravičnu tranziciju regije Saleška dolina, koji bi bio sistemski izvor finansiranja, u koji bi se slivala sredstva iz Klimatskog fonda Republike Slovenije. Klimatski fond takođe mora biti sistemski izvor za finansiranje transformacije sistema daljinskog grejanja u Šaleškoj dolini (kako za obnovu postojećeg sistema, tako i za uspostavljanje alternativnih izvora).
  • Potrebno je odrediti posljednju godinu zatvaranja Rudnika uglja Velenje (kada se zatvara posljednji rudnik uglja u Njemačkoj, npr. 2038). Neophodno je pratiti postizanje prekretnica (svake dve godine), a ako se ciljevi postignu ranije, izlaz iz uglja može se dogoditi i ranije.
  • Da se Zakon o zatvaranju rudnika uglja Velenje i Zakon o restrukturiranju Saleške regije moraju nadopunjavati i usvojiti u isto vrijeme i ove godine (2021. godine).
  • Zakon o restrukturiranju regiona SAŠA (Saleška dolina) mora utvrditi poseban status regiona uglja SAŠA (Saleška dolina).

Među gostima bilo je i dosta predstavnika rudarskih gradova iz regiona kojima je učešće na konferenciji omogućilo mnogo korisnih informacija, iskustava i primjera dobre prakse koji se mogu ugraditi u lokalno okruženje.

Predstavnicima Opštine Pljevlja upriličen je i prijem kod načelnika opštine Velenje Petra Dermola, koji se zahvalio na posjeti i izrazio ponos što se na poziv povodom opštinskog praznika odazvalo čak 11 delegacija prijateljskih gradova – Banja Luka, Esslingen, Istočno Novo Sarajevo, Lukavac, Pljevlja, Prievidza, Prijedor, Valjevo, Vien, Vranje i Vrnjačka Banja.