Kovačević na Forumu Evropske energetske zajednice: Pljevlja će u stalnoj komunikaciji sa EU određivati sve razvojne politike u skladu sa evropskim trendovima

Opština Pljevlja otvara stalnu komunikaciju sa predstavnicima Evropske unije i Evropske energetske zajednice kako bi Pljevlja, kao energetski centar Crne Gore, ispravno percipirala evropske trendove i u skladu sa njima određivala sve razvojne politike, saopštio je predsjednik Opštine Rajko Kovačević danas u Atini na 27. Forumu Energetske zajednice o električnoj energiji.

Ključne teme ovogodišnjeg Atinskog foruma su bile uticaj dekarbonizacije elektroenergetskog sektora i povećanje cijene električne energije, kao i podsticanje ubrzanja energetske tranzicije na najekonomičniji način.

Tokom Foruma konstatovano je da nedavna energetska kriza, pojačana ratom u Ukrajini, nudi uvid u to kako bi budućnost mogla izgledati u slučaju da nedostatak goriva i nestabilnost cijena dovedu do rešenja koja bi mogla da ometaju putanju dekarbonizacije.

„Ne samo da su se globalne emisije CO2 vratile na najviši nivo u istoriji 2021. godine zbog povećane upotrebe uglja, već su se ugovorne strane u velikoj mjeri oslanjale na ugalj i naftu, kao i na finansijske injekcije dobavljačima električne energije, a ne na stvarna ulaganja u zelenu budućnost“, zaključeno je tokom Foruma uz predstavljanje mogućih alata i rješenja za ubrzanje dekarbonizacije.

Predsjednik Opštine je pozvao rukovoditeljku Sektora za električnu energiju u Sekretarijatu Energetske zajednice Jasminu Trhulj da prisustvuje Inženjerskoj školi nauke koja se krajem jula održava u Pljevljima.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja