Kovačević položio vijenac na spomeniku diviziji „Garibaldi“: Moderna CG počiva na vrijednostima antifašizma

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević položio je danas povodom Dana pobjede i Dana Evrope vijenac na spomeniku italijanskoj partizanskoj diviziji „Garibaldi“ u Mrzovićima kod Pljevalja i poručio da današnji dan podsjeća na cijenu koju su naši preci platili da bi svom narodu vratili slobodu i da moderna država Crna Gora počiva na vrijednostima antifašizma.

„Na današnji dan 1945. godine kapitulirala je fašistička Njemačka, nakon čega je okončan Drugi svjetski rat na tlu Evrope. To je najsvjetliji dan evropske istorije 20. vijeka, koji slavi slobodarska Crna Gora. Crna Gora danas obilježava i Dan Evrope kada je prije 72 godine predstavljena ideja o formiranju Evropske zajednice za ugalj i čelik, preteče Evropske ekonomske zajednice i sadašnje Evropske unije. Obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom, koji nam služi kao opomena da sebe, ali i druge podsjećamo na cijenu koju su naši preci platili da bi vratili slobodu svom narodu. Ponosni smo što danas možemo da se poklonimo borcima i građanima Pljevalja, cijele Crne Gore i pripadnicima italijanske divizije Garibaldi koji su rame uz rame sa našim borcima pali za slobodu u Drugom Svjetskom ratu i koji su pokazali visoku borbenost i hrabrost da obezbijede mir budućim naraštajima. Spomenik diviziji Garibaldi, Memorijalni centar na Stražici, spomenik na Senjaku su naši hramovi slobode i patriotizma, časti i jednakosti, koji nam služe za ponos da sa punim pravom kažemo da moderna država Crna Gora počiva na vrijednostima antifašizma“, kazao je Kovačević nakon polaganja vijenaca.

Predsjednik Opštine Pljevlja je ocijenio da je našoj generaciji građana Crne Gore „ostalo da mudro, ujedinjeni sa svim narodima širom svijeta, kao zalog pred budućim generacijama branimo elementarne civilizacijske vrijednosti koje čine hiljadugodišnju vertikalu crnogorskog društva – slobodu, demokratiju, bezbjednost i da čuvamo mir i nikada nikome ni po koju cijenu ne damo da ugrozi našu slobodu“.

„Na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, poslije Drugog svjetskog rata, započeta je izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj pripada Crna Gora i čijem punopravnom članstvu teži. Vjerujem da ćemo nastaviti i ubrzati reforme u usklađivanju standarda sa evropskim, kako bismo što prije zauzeli svoje mjesto u evropskoj porodici“, kazao je Kovačević čestitajući građanima Pljevalja Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Pored predsjednika opštine vijence su položili predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić i predstavnici boračkih udruženja sa teritorije Pljevalja.

Divizija Garibaldi osnovana je u Pljevljima 2. decembra 1943. godine nakon kapitulacije Italije. Priključila se Narodno – oslobodilačkoj borbi, a formirana je od 12.000 italijanskih vojnika. Jedinice ove divizije od 1944. godine do marta 1945. godine učestvovale su u borbama u oslobađanju Pljevalja 20. novembra 1944. godine, a 6.000 Italijana garibaldinaca dalo je svoje živote za slobodu Crne Gore.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja