Kovačević u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom: Stvoriti mogućnosti za kadrovsko jačanje ustavnova Dnevni centar i “Zračak nade” kako bi se usluge podigle na još veći nivo

Predsjednik Opštine Rajko Kovačević ugostio je danas korisnike Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom  i Nevladinog udruženja “Zračak nade”. Povod sastanka i posjete je obilježavanje 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, odnosno razgovor na temu unaprijeđenja kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama kroz podršku lokalne zajednice.

“Imao sam  iskreno zadovoljstvo da razgovaram sa ljudima koji vode naš Dnevni centar i Zračak nade, da razmijenimo razmišljanja o unaprijeđenju rada, iako je široj javnosti poznato da je naš „Dnevni centar“ jedna od najreprezentativnijih ustanova te vrste u Crnoj Gori. Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram sa djecom koja svoje aktivnosti u Dnevnom centru i Zračku nade obavljaju uz veoma reprezentativne usluge koje su im na raspolaganju. Takođe smo razmijenili razmišljanja o rješavanju postojećih problema i vjerujem da ćemo u narednom periodu omogućiti da se kadrovskim jačanjem i snaženjem usluge ove dvije ustanove podignu na veći nivo”, kazao je predsjednik Rajko Kovačević.

Direktorica Dnevnog centra Svetlana Dujović podsjetila je na značaj uključivanja cjelokupne zajednice, kako zdravstvenih i ustanova socijalne i dječije zaštite, tako i lokalnih samouprava u borbi za ostvarenje većih prava djece, omladine i odraslih lica sa smetnjama u razvoju.

“Bitno je da mijenjamo svijest o značaju uključivanja cjelokupne zajednice u rješavanje problema lica sa smetnjama u razvoju. Podsjetiću da Dnevni centar ima kompletan tim stručnih ljudi: defektologa logopeda, defektologa oligofrenologa, psihologa, pedagoga, radnog terapeuta”, istakla je Dujović i iskoristila priliku da pozove  roditelje da se obrate za sve tretmane i usluge koje ustanova pruža.

Dujović je istakla da Opština Pljevlja koja je osnivač Dnevnog centra godinama podržava rad ustanove.

„Zajednički ulažemo napore da kroz angažovanje dodatnih stručnih radnika osnažimo kapacitete Dnevnog centra kako bi obezbijedili sve potrebne usluge na lokalnom nivou“, istakla je.

Sastanku sa predsjednikom Opštine su, pored direktorice Dujović, djece i njihovih majki prisustvovali i direktorica NVU „Zračak nade” Stanica Lončar, stručno osoblje Dnevnog centra i volonterke – učenice pljevaljske Gimnazije.

Predsjednik Kovačević je djeci uručio skromne poklone, a zauzvrat je dobio “Lastavicu”, koju su korisnici Dnevnog centra izradili tehnikom pustovanja vune.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja