Nagrada „20. Novembar“ Olgici Otašević i Miloradu Jokniću

Tokom svečane sjednice Skupštine opštine Pljevlja održane 20. novembra 2021. godine, uručene su opštinske nagrade i priznanja.

Nagrada “20. Novembar”, koja je ustanovljena kao izraz društvenog priznanja pojedincima i društvenim organizacijama za izuzetan doprinos razvoju i izgradnji pljevaljske društvene zajednice i njenih dobara, i ove godine, pripala je onima koji su svojim izuzetnim djelima i pregalaštvom obilježili svoj i život ovog grada:
– Olgici Otašević, inženjerki pejzažne arhitekture i
– Miloradu Jokniću, publicisti, novinaru u književniku.

U obrazloženjima Žirija, izmežu ostalog stoji:
„Žiri je nagradu dodijelio Olgici Otašević za ukupno uređenje grada, javnih površina, formiranju cvjetih aleja, održavanju i njegovanju travnjaka i različitih dekorativnih stabala. Prepoznatljiva po posvećenom, profesionalnom i stručnom radu Olgica Otašević dala je svoj lični pečat i osobeni senzibilitet izgledu, uređenosti i očuvanju zelenih površina. Nikad nije zanemarila da naglasi značaj ekološke komponente kao krajnjeg ishoda za budućnost planete Zemlje u eri globalnog otopljavanja i zagrijavanja. Obavljala je više poslova i javnih zadataka na rukovodećim mjestima u domenima svoje struke.Nagrada „20 novembar“ pripala je i Miloradu Jokniću koji je svojim istraživačkim radom iz istorijskog, kulturnog i privrednog života Pljevalja ostavio neizbrisiv trag u pisanim dokumentima o zavičaju. Ispoljio se i kao književnik i u mnogobrojnim djelima iskazao raznovrsnu poetiku i tako dao zunačajan doprinos pisanoj riječi. Do sada je objavio 17 knjiga iz oblasti književnosti – poezija, aforizmi monografije. Aktivno je učestotovao u društveno – političkom životu svoga grada i Crne Gore“.

Čestitajući nagrađenima, Milanka Čepić, predsjednica Žirija, istakla je da je na Konkurs za dodjelu Novembarske nagrade za 2021. godinu pristiglo sedam prijedloga, i da zadatak Žirija da od najboljih izaberu najbolje, nije bio nimalo lak.

„Očita je ljubav prema gradu kod oboje dobitnika, jer su upravo ostajanjem u njemu pokazali opravdanost Andrićeve misli „da smo svi dužni zavičaju a zavičaj nikome““ , istakla je Čepić.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja