Obilježeno 80 godina od najmasovnijeg strijeljanja partizanskih boraca i civila na Senjaku: Antifašizam posljednja linija odbrane od zla

Polaganjem vijenaca na spomen – kosturnici na Senjaku, opština Pljevlja je obilježila 80 godina od najmasovnijeg strijeljanja zarobljenih partizanskih boraca, njihovih simpatizera i saradnika od strane italijanskog okupatora.

Vijence su položili Dragiša Sokić, predsjednik Skupštine opštine Pljevlja, Jasmin Čelebić, potpredsjednik Opštine i Mersudin Halilović, načelnik Službe za odnose sa javnošću i protokol u Kabinetu predsjednika Opštine.

Organizatori događaja – predstavnici dvije boračke organizacije u Pljevljima: Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja i Organizacije boraca NOR-a, ukazali su na važnost i vrijednost očuvanja antifašističkog naslijeđa i podsjećanja na antifašizam kao posljednju liniju odbrane od zla fašizma i nacionalizma.

“Bićemo antifašisti, sve dok ima fašista i njihovih slugu”, kazao je Goran Čavić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja.

Vidoje Despotović, član i doskorašnji predsjednik Organizacije boraca NOR-a, podsjetio je na imena stradalih Pljevljaka na Senjaku, čiji posmtrni ostaci su 1961. godine premješteni u Memorijalni centar „Prvi decembar“ na Stražici.

„U pljevaljskom kraju poginulo je oko 2500 ljudi, od čega 567 boraca NOR-a, a blizu dvije hiljade je  žrtava fašističkog terora i rata“, istakao je Despotović, podsjetivši na još četiri masovne grobnice na teritoriji Pljevalja: u Bobovu, Kruševu, Kosanici i Šulima.

Sjećanje na 4. maj 1942. godine, kada su na Senjaku usmrćena 33 rodoljuba, među kojima je bilo 10 zarobljenih partizanskih boraca, ujedno je sjećanje i na  80 strijeljanih boraca i civila u periodu od jula 1941. do 20. novembra 1944. godine na tom mjestu.

Opština Pljevlja je, u saradnji sa Organizacijom boraca NOR-a i Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Pljevlja, tokom 2020. godine rekonstruisala spomen – kosturnicu palim borcima na Senjaku, čime je spriječeno propadanje obilježja, koje je poslednjih godina bilo u zapuštenom stanju.

Na Senjaku su decenijama održavani časovi istorije pljevaljskim đacima o strijeljanju na desetine mladih rodoljuba i uglednih Pljevljaka od strane italijanskih, a kasnije i njemačkih fašista.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja