ODRŽANA RELOAD OBUKA ZA NVO IZ OPŠTINE PLJEVLJA: KAKO PRIPREMITI I VODITI PROJEKTE

U Pljevljima je 02 i 03. marta 2022. godine održana obuka “Upravljanje projektnim ciklusom” u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2).

Opštine Pljevlja, Mojkovac i Kolašin i ReLOaD2 program su protekle nedjelje otvorile Konkurs nevladinim organizacijama za predaju projektnih prijedloga, a obuka je bila prilika da se NVO što bolje pripreme za projekte kojima bi aplicirali na ReLOaD2 Konkurs.

Petnaest predstavnika nevladinih organizacija učestvovalo je na dvodnevnoj obuci, koja je održana u Sali Skupštine opštine Pljevlja. Zainteresovanim predstavnicima nevladinih organizacija omogućeno je da steknu znanja o projektnom procesu EU i pisanju prijedloga projekata u skladu sa Metodologijom za transparentnu dodjelu sredstava NVO. Uz pomoć trenera, NVO su unaprijedile njihove pojedinačne projektne ideje.

Osim obuke, ReLOaD program predviđa i mentorsku podršku potencijalnim aplikantima, što podrazumijeva da će nevladine organizacije imati stručne konsultante dok pripremaju aplikaciju za Konkurs. Rok za podnošenje projektnih prijedloga za organizacije iz opština Pljevlja, Mojkovac i Kolašin je 23. mart 2022. godine do 15 sati.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) ima za cilj jačanje participativnih demokratija u regionu, i to osnaživanjem nevladinog sektora, i stimulisanjem pravnog i finansijskog okruženja za civilni sektor.

Program finansira Evropska unija iz sredstava Multi-Country Civil Society Facility uz sufinansiranje UNDP-a i lokalnih samouprava koje će biti obuhvaćene programom. U drugoj fazi ReLOaD programa koji traje do 2024. godine, partnerske opštine u Crnoj Gori podijeljene su u pet klastera:

Tara – opštine Pljevlja, Mojkovac i Kolašin,

Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat,

Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine,

Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad.

Više informacija o ReLOaD2 Konkursu u opštini Pljevlja možete pronaći OVDJE.