Održana XVIII manifestacija „Dani pljevaljskog sira“

U petak 1. novembra 2019. godine u „Hotelu Pljevlja” održana je XVIII manifestacija „Dani pljevaljskog sira“. Organizator manifestacije je bio Sekretarijat za privredu Opštine Pljevlja, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Partneri i sponzori manifestacije su bili NVO „Pljevaljski sir “, Rudnik uglja Pljevlja, Turistička organizacija Pljevlja i Alter Modus.
Posjetiocima i učesnicima se u ime organizatora obratio Budimir Bajčetić, sekretar Sekretarijata za privredu, koji je pohvalio rad i umjeće vrijednih pljevaljskih domaćica, bez čije inventivnosti i posvećenosti Pljevlja na tržištu poljoprivrednih proizvoda ne bi imala poziciju kakavu imaju danas.
“Danas slavimo jubilej a to je punoljetstvo ove manifestacije. Prije jubileja ova manifestacija je bila značajna, a posle današnjeg jubileja je ozbiljan brend našeg grada i upisuje se na listu pljevaljskih znamenitosti. Oko 1700 učesnika, preko 250 nagrada, više hiljada posjetilaca, hiljade tona proizvedenog sira, zaštićen pljevaljski sir oznakom porijekla kao najvišim stepenom zaštite, jedan od sinonima opštine Pljevlja, stotine novih poznanstava, to bi bila kratka storija o pljevaljskom siru i ovoj manifestaciji”, kazao je Bajčetić.
Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović.
“Ova manifestacija koja pored međunarodnog i regionalnog ima i edukativni, takmičarski i prodajni karakter, jedna je od najvažnijih manifestacija u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori, koja iz godine u godinu, u sve većoj mjeri, pokazuje umijeće naših poljoprivrednika u proizvodnji tradicionalnih i autohtonih mlječnih proizvoda koji su prepoznatljivi i van granica Crne Gore. Pljevlja su definitivno grad poljoprivrede, a to dokazuje i jedna od činjenica da je pljevaljski sir prvi zaštićeni proizvod u Crnoj Gori a najvećim stepenom zaštite – oznakom porijekla”, kazao je Golubović i ukazao na važnost ovog resursa za lokalnu ekonomiju, obzirom da su godišnji prihodi od plasmana i proizvodnje pljevaljskog sira na nivou 8.000,00 eura, što je oko 2/3 ostvarenog budžeta Opštine Pljevlja.
Manifestaciju je, u okviru radne posjete Pljevljima, posjetila i Suzana Pribilović, ministarka za javnu upravu u Vladi Crne Gore.
XVIII “Dani pljevaljskog sira” su izazvali veliko interesovanje posjetilaca i javnosti, a bio je i veliki broj gostiju iz drugih gradova iz Crne Gore i okruženja.
Na manifestaciji je učestvovalo 97 proizvodjača sa 160 uzoraka.
Prvu i glavnu nagradu za stari pljevaljski sir, aparat za mužu, 100 eura i pobjednički pehar, dobila je Milka Cvijović iz Krejinog Vrela.
Drugu nagradu za stari pljevaljski sir od 200 eura dobila je Veliborka Cupara iz Brvenice, a treću nagradu od 100 eura Zorica Terzić iz Crljenica.

U kategoriji mladi kajmak nagrade su dobili:

  1. Cica Lučić iz Meljaka, 200 eura i pehar;
  2. Branojka Ječmenica iz Rabitlja, 150 eura;
  3. Ljiljana Petrović iz Bitina, 100 eura.

U kategoriji stari kajmak:

  1. Milena Čolović – Bobovo, 250 eura i pehar;
  2. Radmila Vuković Selac, 150 eura;
  3. Milja Jović- Bobovo, 100 eura.

U kategoriji specijalne vrste sira (trapist, lisnati, koziji, sa začinima…):

  1. Mile Bezarević – Mataruge, 200 eura i pehar
  2. Rajka Ćirović – Odžak, 150 eura
  3. Jelena Lazarević Komini, 100 eura.

U kategoriji ovčiji sir zbog relativno malog broja uzoraka dodijeljena je jedna nagrada i to Milojki Petrović iz Kosanice 200 eura i pehar.
Ovo je jedna od manifestacija koje Sekretarijat za privredu Opštine Pljevlja, u kontinuitetu organizuje uz podršku suorganizatora, sponzora i drugih partnera.

Sekretarijat za privredu Opštine Pljevlja