Општина Пљевља одабрана за учешће у заједничком пројекту Уједињених нација

У Служби менаџера Општине Пљевља одржан је састанак поводом заједничког пројекта Уједињених нација ,,Јачање повјерења грађана у институције и изградња отпорних заједница“ који реализују УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСЦО у партнерству са Владом Црне Горе, а уз финансијску подршку УН Фонда за изградњу мира.

Састанку одржаном у Пљевљима, 4. јула 2024. године, присуствовао је пројектни тим кога су чинили: Јелена Миљанић, координаторка заједничког пројекта УН-а, Иван Бошковић, руководилац тима за демократско управљање и одговорне институције, Тамара Чиргић, програмска менаџерка – као представници УНДП-а и Нела Крнић, стручњакиња за праћење и евалуацију права д‌јетета испред УНИЦЕФ-а.

Општину Пљевља представљала је менаџерка Општине мр Љиљана Ђондовић са сарадницима, Сања Ђондовић, секретарка Секретаријата за културу, социјална и друга питања као и начелница у поменутом секретаријату Данијела Анђелић и Милица Секулић, секретарка Секретаријата за спорт и младе.

Важност састанку и допринос својим излагањем уприличила је предсједница Скупштине општине Пљевља Јована Тошић, која је нагласила значај оваквих пројеката за Пљевља, истичући задовољство јер је управо Општина Пљевља одабрана за учешће у заједничком пројекту Уједињених нација.

Наиме, Општина Пљевља је уз још  4 општине у Црној Гори одабрана да учествује у заједничком пројекту УН-а, будући да чланови пројектног тима већ имају изузетно успјешну сарадњу са Општином Пљевља, наводећи примјере сарадње кроз РеЛОаД  програм са секретарком Сањом Ђондовић, као и са Креативним хаб-ом и координаторком Надеждом Брковић.

Нови пројекат, о коме је на састанку било највише ријечи, има за циљ јачање друштвене кохезије кроз унапређење повјерења грађанки и грађана у институције, као и спречавање говора мржње, родно заснованог насиља, насиља према и међу д‌јецом и младима. Пројектне активности укључују неколико важних интервенција, које ће се у највећој мјери реализовати на локалном нивоу. Препоруке са локалних дијалога биће пренесене на национални ниво кроз сарадњу са релевантним институцијама. Планирано је одржавање обука за локалне лидере и лидерке, представнице/ке цивилног сектора, д‌јецу, младе, наставно особље, родитеље, као и реализација бројних активности са локалним институцијама културе, како би се промовисало поштовање различитости и опште добро, посебно међу младима. Активности укључују и рад са медијима у вези са етичким извјештавањем, сузбијањем говора мржње и промовисањем дијалога, повјерења у институције, позитивних примјера и наратива доприноса општем добру.

Представници Општине Пљевља су били сагласни у закључку да ће Општина Пљевља са задовољством учествовати у пројектним активностима на добробит локалне самоуправе и цјелокупне локалне заједнице. Планирање конкретних активности и њихова имплементација биће детаљно договорене у директној комуникацији чланова пројектног тима са представницима Општине Пљевља и предсједницом Скупштине општине у предстојећем периоду.

                                                                                                   Служба менаџера Општине Пљевља