OPŠTINI PLJEVLJA ODOBREN PROJEKAT U OKVIRU PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJA – CRNA GORA

Na Zlatiboru, su 6.oktobra dodijeljeni sertifikati za projekte koji su odobreni kroz Treći poziv IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,2 miliona eura. Ugovoreni projekti doprinijeće povećanju zapošljivosti i mogućnosti zapošljavanja, poboljšanju upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda, kao i unapređenju kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala. Projekte će sprovoditi institucije i organizacije iz programskog područja – 10 opština u Srbiji i 14 opština u Crnoj Gori (od kojih su najvećim dijelom opštine na sjeveru Crne Gore).

U okviru Trećeg poziva IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, ministarka za evropske integracije Republike Srbije, Tanja Miščević, uručila je šefu kabineta Opštine Pljevlja Vuju Grboviću sertifikat za odobreni projekat pod nazivom Youth Start Up. Opština Pljevlja, kao vodeći partner, projekat će sprovoditi zajedno sa prekograničnim projektnim partnerom opštinom Sjenica i projektnim partnerom ADP-Zid iz Crne Gore. Zvanični početak projekta je 2.oktobar 2023.godine, trajanje projekta je 24 mjeseca, dok odobreni EU grant iznosi 250.495,56 EUR.

Na upriličenoj svečanosti, koja je održana u Kulturnom centru Zlatibora, prisustvovali su visoki zvaničnici Srbije i Crne Gore i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre. Ministarka za evropske integracije Republike Srbije Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, su ovom prilikom potpisali finansijski sporazum između dvije partnerske države i Evropske komisije za sprovođenje Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2021-2027 za programski okvir IPA III.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora za period 2021-2027 će imati za cilj poboljšanje kvaliteta javnih zdravstvenih i socijalnih usluga za uključivanje marginalizovanih grupa u programskom području, kao i poboljšanje i promociju zajedničke prekogranične turističke ponude zasnovane na zaštićenom kulturnom i prirodnom nasleđu.

Ministarka Tanja Miščević i državna sekretarka Milena Žižić izrazile su obostrano zadovoljstvo, jer se saradnja na prekograničnim projektima koje finansira Evropska unija, nastavlja i u predstojećem periodu, što će nesumnjivo doprinijeti unapređenju kvaliteta života ljudi i međusobnoj saradnji dviju država.

10. oktobra 2023. održana je implementaciona radionica za odobrene projekte u Ministarstvu finansija Republike Srbije u okviru Trećeg poziva IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, na kojoj je učestvovao radni tim Opštine Pljevlja za odobreni grant za projekat Youth Start Up.