Počela rekonstrukcija vodovodne mreže u Omladinskoj i ulici Tanasija Pejatovića

Jedan od glavnih strateških pravaca lokalne uprave u cilju stvaranja boljih uslova za život u Pljevljima, kako u gradskom tako i na seoskom području je kvalitetnije vodosnadbjevanje za sve Pljevljake.

Od 2017. godine ulažu se značajna sredstva u rekonstrukciju distributivne vodovodne mreže u gradu koja uključuje i obnovu značajno dotrajalih priključaka za zgrade i individualne objekte.

Osnova za planiranje i izvođenje radova na rekonstrukciji distributivne mreže, opštinskoj Direkciji za izgradnju i razvoj i pljevaljskom Vodovodu, u centralnom jezgru grada je Idejni projekat rekonstrukcije distributivnog sistema gradskog vodovoda u Pljevljima, na osnovu koga je cijelo gradsko područje podijeljeno u više cjelina.

Do kraja 2019. godine, u skladu sa pomenutim projektom rekonstruisana je kompletna distributivna vodovodna mreža u ulicama: 1. Decembra, Voja Đenisijevića, Boška Buhe, III Sandžačke, Volođinoj, Tršovoj, Kralja Petra, Miloša Kneževića, Miloša Tošića, dio ulice Omladinske i dio ulice Tanasija Pejatovića, Mirka Pejatovića, Gavrila Principa i Glasinačkoj, dok su u 2020. godini potpisani ugovori za rekonstrukciju u preostalom dijelu Omladinske ulice, Uroša Ružičića i preostalom dijelu ulice Tanasija Pejatovića i dijelu Boračke ulice. Vrijednost ugovorenih radova sa doo „Vodovod“ je 110.000 eura.

Ukupna vrijednost do sada uloženih sredstava u ove poslove je preko pola miliona eura budžetskih sredstava, i dok je zamijenjeno preko 7 km raznih vrsta cijevi, kako distributivnih tako i sekundarnih.

Aktivnosti na rekonstrukciji vodovodne mreže umnogome su uticale na smanjenje gubitaka. Monitoring gubitaka vršen je redovnim i planskim mjerenjima – ultrazvučnim mjeračima protoka, pri čemu je utvrđeno smanjenje gubitaka u rekonstruisanoj zoni.

Naime, gubici u ovoj zoni 2014. godine iznosili su 72%, po završetku rekonstrukcije u 2017. godini iznosili su 62%, u 2018.godini iznosili su 56%, a u 2019.godini iznosili su 45%.

Prikaz presjeka stanja rekonstrukcije vodovodne mreže u centralnom dijelu grada

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja