Potpisan sporazum o saradnji Pljevalja, Velenja i Lukavca: zajedno do uspješne zelene tranzicije i ekološki prihvatljive proizvodnje energije

Opštine Pljevlja, Velenje u Sloveniji i Lukavac u Bosni i Hercegovini zaključile su Sporazum o saradnji u oblastima zelene tranzicije, kulture, sporta, mladih i turizma sa ciljem da saradnjom i razmjenom iskustava kvalitetno odgovore izazovima koje u sve tri zajednice stvaraju rudnici i energetska postrojenja.

Direktor Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Pljevlja, Nenad Rubežić, kazao je po potpisivanju Sporazuma da očekuje stvaranje zvaničnog partnerskog odnosa u pripremi i realizaciji projekata i aktivnosti sa ciljem razmjene iskustava, prijateljstva na međunarodnoj osnovi i razvoja lokalnih zajednica.

„Nadam se uspješnoj saradnji, jer iza sporazuma stoje ljudi koji rade i koji žele dobro svojim građanima i svojim gradovima“, kazao je Rubežić.

Predstavnik Velenja, župan Peter Dermol, ocijenio je da bi proces zelene tranzicije, koji je u toj slovečankoj opštini počeo prije deset godina, mogao biti od velike koristi drugim dvijema opštinama.

„Sporazum je šansa da napravimo nove prilike za mlade da ostaju u Velenju, da se razvijaju kultura i sport“, kazao je župan Dermol, koji je izrazio otvorenost svoje lokalne zajednice za saradnju  i razmjenu iskustava u procesima pristupanja Evropskoj Uniji i obavezama u procesu zelene tranzicije.

Edin Delić, predsjednik Opštine Lukavac koja je bila domaćin i inicijator sporazuma, kazao je da svaki sporazum saradnje među lokalnim zajednicmaa značajan, pa čak i onaj koji se svede na formalan iskaz želje da se sarađuje.

„Uvjeren sam da je ovo jedan od najfunkcionalnijih sporazuma, jer je jako puno zajedničkih interesa naših sredina. Kada je u pitanju energetska tranzicija koja se dešava u Evropi, radi se o vrlo opasnom procesu koji može ostaviti velike posledice po naše lokalne sredine, koje mogu pretrpjeti velike udarce ako ne budemo radili na tome da tu stvar spriječimo“, kazao je Delić i naglasio da rudarski gradovi kao štro su Velenje, Lukavac i Pljevlja moraju biti za zelenu tranziciju, ali se i boriti za okolinu i nove energente na način da osiguraju kontinuitet životnih uslova u svojim sredinama.

Sporazum će pokrenuti različite vidove saradnje na različitim područjima, a posebno ekonomskom, kulturnom i održivog razvoja, turizma, obrazovanja, sporta i mladih, razvoj institucionalne saradnje, kroz razmjenu iskustava i  osoblja.

Sporazum se ogleda i u razmjeni primjera dobre prakse, doprinosu učešću na međunarodno organizovanim sajmovima, koji bi mogli biti od zajedničkog interesa.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja