Predstavnica Opštine Pljevlja učestvovala na prvom Regionalnom forumu o zavisnosti i oporavku od droga

U periodu od 18. do 20. novembra 2019. godine u Beogradu  je održan prvi Regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga koji je organizovan u sklopu implementacije regionalnog projekta „Biram oporavak“ koji za cilj ima unaprijeđenje pozicije u društvu osoba pogođenih problemom zavisnosti.

Na Prvom regionalnom forumu o zavisnosti i oporavku od droga učestvovalo je oko 170 stranih i domaćih eksperata koji rade u oblasti borbe protiv zloupotrebe droga. Učešće je, između 20 predstavnika institucija sistema, javnih ustanova i organizacija civilnog društva iz Crne Gore uzela i Milica Sekulić, savjetnica za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti Opštine Pljevlja.

Organizatori Foruma bili su NVO „Preporod“ iz Crne Gore, Udruženje „Izlazak“ iz Srbije i Udruženja „Proslavi oporavak“ iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Svjetske federacije protiv droga WFAD i Kancelarije za borbu protiv droga Republike Srbije.

Dobre smjernice za dalji rad u ovoj oblasti svim učesnicima dalo je predstavljanje primjera dobrih praksi iz Engleske, Škotske, Belgije, Norveške, Španije, Italije i Hrvatske, po pitanju programa rehabilitacije i resocijalizacije. Pobebnu pažnju učesnika privuklo je prezentovanje metoda prevencije zloupotrebe droga koje se danas pokazuju efikasnim a zasnovane su na naučnim dokazima i internacionalnim standardima koji mogu biti vodilja u kreiranju preventivnih programa jedne zemlje a samim tim i kreiranje budućih aktivnosti opštinskih Kancelarija koje se bave ovom oblasti.

Takođe je predstavljen i Islandski model prevencije koji se sprovodi kroz program Evropski gradovi za društvo bez droga (ECAD)

Cjelokupni projekat “Biram oporavak” se već tri godine sprovodi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji, u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga (WFAD), a Kancelarija za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti Opšine Pljevlja je od samog početka realizacije projekta uključena u pojedine aktivnosti koje se spovode u cilju prevencije zloupotrebe droga.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja