Saopštenje Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja povodom inicijative pljevaljskih ugostitelja

Inicijativom pljevaljskih ugostitelja upućenom danas (22. jul 2020. godine) predsjedniku Opštine Pljevlja, u kojoj podnosioci, nakon jučerašnje odluke o produženju trajanja mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata u Pljevljima, donešene od stane NKT-a za zarazne bolesti, traže „pod hitnu dozvolu za rad i pomoć države i Opštine“ u obavezi smo da obavijestimo sve privrednike iz sektora ugostiteljstva, njihove zaposlene, kao i cjelokupnu javnost, o koracima koje je Opština Pljevlja, odnosno Opštinski tim za zaštitu i spašavanje na čelu sa predsjednikom Igorom Golubovićem preduzeo sa ciljem što bržeg prevazilaženja nepovoljne situacije za građane i privredu Pljevlja.

Od proglašavanja epidemije u Državi izazvane virusom Covid-19, Opština Pljevlja se odgovorno i profesionalno organizovala i kroz aktivnost Tima za zaštitu i spašavanje ali i ostalih organa Opštine, intenzivno i posvećeno bavila cjelokupnom problematikom koja se odnosila na sprečavanje pojave, a kasnije i širenje zaraze u gradu, kao i blagovremeno i tačno informisanje javnosti o svim odlukama donešenim sa lokalnog nivoa.

Budno, sa posebnom pažnjom i do poslednjeg detalja su analizirane sve aktivnosti lokalnih i državnih službi u Pljevljima koje su direktno bile izložene praćenju epidemiološke situacije u gradu, kao i poštovanju mjera i preporuka kako NKT-a, tako i Tima za zaštitu i spašavanje opštine Pljevlja. Na sjednicama Tima donošene su odluke kao što su zabrana rada javnih ustanova (biblioteka, galerija, muzej) čiji je Opština Pljevlja osnivač, ograničeni rad gradske kapele, pojačana dezinfekcija frekventnih lokacija u gradu i slično.

Uredno je praćeno i sprovođenje mjera koje su donošene sa nacionalnog nivoa, a koje su se ticale, između ostalog i prekida rada ugostiteljskih objekata.

Opštinski tim je prevashodno imao obavezu da bespogovorno zaštiti zdravlje građana, uskladi nesmetano obavljanje poslova od javnog interesa i stvori uslove prije svega za pomoć najugroženijim kategorijama,  sve sa ciljem što bržeg prevazilaženja krize nastale pandemijom.

Stoga: riječ, procjena i analiza stanja od strane stuke i preporuke koje su upućivane iz tog pravca bili su vodilja, kako na početku epidemije, tako i danas, za svaku dalju reakciju Tima za zaštitu i spašavanje – da se svaka mjera tiče isključivo zdravlja stanovnika Pljevalja i cijele Crne Gore.

Uz potpuno razumijevanje epidemiološke situacije u zemlji i uprkos Odluci NKT-a da se privremeno obustavi rad pljevaljskih ugostiteljskih objekata kako bi se umanjio rizik od nekontrolisanog širenja epidemije, na inicijativu predsjednika Opštine, u ponedeljak, 20. jula 2020. godije održan je sastanak sa ugostiteljima, kako bi se došlo do najboljeg mogućeg rješenja za nastavak njihovog rada.

Nakon dobijenih korisnih sugestija i preporuka pljevaljskih ugostitelja, ali i onih koje su bile usmjerene dikektno na rad predsjednika Opštine Pljevlja u oblastima za koje nema ingerencije, predsjednik je juče uputio inicijativu Nacionalnom koordinacionom tijelu za razmatranje ublažavanja mjera i omogućavanje rada ugostiteljskih objekata u Pljevljima nakon isteka zabrane 22. jula 2020. godine. Ali, odluka NKT-a, bila je da se mjere produže do 30. jula, uz obrazloženje da su se članovi vodili isključivo parametrima Svjetske zdravstvene organizacije koju koriste pri procjeni epidemioloških rizika.

Još jednim sastankom predsjednika Opštine održanim danas na inicijativu pljevaljskih ugostitelja, dodatno su razmotrene sve okolnosti za eventualni nastavak obavljanja ugostiteljske djelatnosti u Pljevljima, a o tome će  NKT biti dodatno obaviješten, na dalje razmatranje i odlučivanje.

Podsjećamo, uz dva paketa mjera donešenih od strane Vlade Crne Gore, Skupština opštine Pljevlja je prije 20 dana donijela lokalni Predlog mjera u cilju umanjenja negativnih ekonomskih posljedica po građane i privredu izazvanih epidemijom vurusa Covid- 19, koje se dikretno odnose na pomoć preduzećima, preduzetnicima i građanima koji imaju izražene egzistencijalne prosbleme. Ovim paketom mjera čija realizacija je počela, Opština Pljevlja izdvojiće oko pola miliona eura za prvi ciklus ublažavanja posledica epidemije, a razmatra se i upućivanje Skupštini opštine i dodatnog paketa, koji će se direktno ticati onih djelatnosti čiji je rad nanovo onemogućen.

Upućujemo poziv svim preduzetnicima, ugostiteljima i privrednicima Pljevlja da se na organizovan i zakonski prihvatljiv način bore zajedno sa Opštinom Pljevlja koja je otvorena za sve prijedloge – za očuvanje svakog radnog mjesta, za obezvjeđivanje ambijenta za razvoj ekonomije i bolji životni standard svih Pljevljaka, a prije svega za zdravlje i sačuvan ljudski život svakog od nas.

Nažalost, do sada su dva naša sugrađanina izgubila borbu sa neprijateljem po imenu Covid-19, u Pljevljima je trenutno oboljelo 68 lica, u samoizolaciji ih je oko 300, a epilog cjelokupne situacije može biti još dramatičniji, ukoliko  svi mi, kao društveno odgovorni građani ozbiljno ne shvatimo prioritet, a to je očuvanje i zaštita svakog ljudskog života.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja