Škola intelektualnih vještina u Pljevljima

Škola intelektualnih vještina jedan je od vodećih alternativnih obrazovnih  sistema u regionu, koja je nedavno počela sa radom i u Crnoj Gori.  U saradnji sa Opštinom Pljevlja, koja i finansira ovaj program za 50 polaznika, u prethodna dva dana  organizovala je dvodnevne kurseve za djecu osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Pljevlja.

Škola vrši obuke za brzo čitanje i razumjevanje, tehnike pamćenja i mentalne mape. U Pljevljima je organizovana obuka brzog čitanja i razumjevanja Već prva dva dana obuke, po riječima predavača, interesovanje djece je izuzetno veliko, a ono što posebno raduje su postignuti rezultati, gdje je znatno unaprijeđena brzina čitanja čak i za 85 posto.

Ono što je bitno jeste da se pomenute obuke fokusiraju na praktično znanje-kako se baviti razvojem konkretnih tehnika učenja, odnosno kako pronaći načine za efikasnije učenje.

Učenje je jedno od najkompleksnijih stvari koje mi radimo u toku našeg života a za to nemamo adekvatnu obuku. Zato i imamo probleme. Ozbiljan rad se započinje kod djece otprilike od tri godine, jer dijete tada može da poštuje instrukcije koje mu damo, i tada možemo da radimo na tri velika razvoja, na intelektualnom, na emocionalnom i na fizičkom razvoju“-ističu iz Škole intelektualnih vještina. Između ostalog, škola se još bavi i mentorskim radom sa djecom uzrasta od 9-14 godina koja završe sve tri tehnike.

Opština Pljevlja je prepoznala kvalitet rada iste i u narednom periodu će kroz ovakve i slične programe podsticati sve vrste obrazovanja.

Napominjemo, da se treninzi sprovode u prostorijama školske biblioteke Gimnazije Tanasije Pejatović i završavaju se sjutra. Svi polaznici nakon pohađanja kursa nastavljaju sa radom kroz priručnik narednih 20 dana uz nadzor školskih pedagoga nakon čega će se održati testiranje i gdje će se izvršiti evaluacija rezultata.

Kabinet predsjednika