Striktno poštovanje mjera najbolji uspjeh za očuvanje zdravlja svih građana

U Pljevljima su trenutno 153 osobe pozitivne na koronavirus, dok se 350 nalazi u samoizolaciji, a 18 na bolničkom liječenju. Do sada se od ovog virusa oporavilo 572 Pljevljaka, na žalost 21 naš sugrađanin preminuo – saopšteno je juče na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojim je predsjedavao Igor Golubović, predsjednik opštine Pljevlja.

Na sastanku je konstatovano da je došlo do ublažavanja epidemiološke situacije u našem gradu, zahvaljujući mjerama koje su bile na snazi u poslednjih 15 dana koje su dale rezultate. Iz Doma zdravlja je saopšteno da je od početka pojave pandemije pa do danas ukupno 2,5 procenta  populacije Pljevalja bilo zaraženo korona virusom i da brojke treba da nam budu opomena u poštovanju svih mjera i preporuka donešenih sa lokalnog i državnog nivoa. Poslednjih dana u tzv. covid ambulantama se na dnevnom nivo testira između 40 do 50 građana i kod polovine se radi o ponovljenom testiranju- naglašeno je tokom sastanka Opštinskog tima.

Međutim ono što zabrinjava je činjenica da je, uporedo sa ublažavanjem mjera, došlo do primjetnog opuštanja građana u poštovanju preporuka i naredbi NKT. Sa sastanka je upućen snažan apel svima da situaciju shvate ozbiljno i pokažu odgovornost prema sebi i drugima smanjivši prisustvo na svim mjestima gdje je prisutan rizik širenja zaraze. Još jednom je apelovano da se činovi sahrana, pomena, proslava krsnih slava, vjenčanja, obavljaju isključivo u užem krugu porodice, uz pridržavanje svih pravila nadležnih institucija o ponašanju na javnim skupovima.

Konstatovano je da se redovno održavaju dezinfekcije javnih površina dva puta nedeljno na preko 60 najfrekventnijih lokacija u gradu i da je to redovna aktivnost koja će se nastaviti i u narednom periodu.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje ovom prilikom još jednom apeluje na sve Pljevljake da poštuju mjere, nose maske, održavaju higijenu ruku i fizičku, a prije svega održavaju tzv. socijalnu distancu. Službenici inspekcijskih organa u koordinaciji sa pripadnicima Komunalne policije i Uprave policije u Pljevljima, će intenzivirati svoj rad u smislu sprovođenja kontrole poštovanja propisanih mjera i preduzimati određene aktivnostiu skladu sa zakonom i mjerama NKT-a.

Kabinet predsjednika