U okviru projekta „Wool” održana radionica – Suvo i mokro filcanje vune

U okviru projekta “VUNA” (Wool as Outstanding Opportunity for Leverage – WOOL), koji Opština Pljevlja sprovodi u okviru INTERREG VB Jadransko-jonskog Programa 2014-2020, u utorak  27. decembra 2022.godine, u sali hotela ,,Franca” u Pljevljima, održana je radionica: suvo i mokro filcanje vune.

Mr Jelena Đukanović, dipl. dizajner tekstila bila je mentor radionice, koja je zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu u radu sa vunom sa umjetnicima, studentima i zanatlijama na veoma kreativan način osmislila radionicu, za koje je, kao i inače za sve aktivnosti koje se sprovode na teritoriji opštine Pljevlja u okviru projekta WOOL, vladala velika zainteresovanost. Đukanović je autorka međunarodnog projekta ,,Sve boje Crne Gore – bojenje vune prirodnim bojama” i jedan je od osnivača Instituta za vunu Crne Gore.

Menadžerka Opštine Pljevlja, Nataša Marković, u uvodnoj riječi istakla je važnost projekta WOOL za očuvanje dragocjenog prirodnog resursa vune na prostoru cijele Crne Gore, a posebno u sjevernoj oblasti.

,,Opština Pljevlja je uvidjela važnost  projekta WOOL i našeg učešća u projektnim aktivnostima u cilju veće valorizacije vune kao izuzetnog prirodnog resursa, koji čini tradicionalnu vrijednost Crne Gore i koji se mora sačuvati i za generacije koje dolaze. Ogromno je interesovanje za ovaj projekat, što me veoma raduje”, kazala je Marković.

Za trening suvog filcanja vune korišćena je domaća vlačana vuna u prirodnoj bijeloj boji i bojena vuna prirodnim bojama. Tehnika suvog filcanja vune iglom ne zahtijeva posebne motoričke sposobnosti, kao ni prethodno znanje ni iskustvo u ručnom radu. Dostupna je različitom uzrastu polaznika od djece do ljudi trećeg doba. Učesnicima radionice je preporučena izrada jednog predmeta iz oblasti modnog aksesoara, a to je broš. Izrađen je značajan broj unikatnih finalnih proizvoda. Za mokro filcanje vune zadata je izrada filcanog uzorka dimenzija 20cmx20cm.

Broj učesnika na radionicama bio je ograničen i definisan u skladu sa aktivnostima navedenim u projektu.

                                                  Služba menadžera Opštine Pljevlja