URUČENE  NAGRADE UČENICIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

U okviru Pljevaljskih novembarskih svečanosti dana 25.11.2022. godine uručene su nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su učestvovali na javnim pozivima za najbolji likovni rad, pjesmu i fotografiju na temu „PARKOVI MOG GRADA“.

Organizacioni odbor za pripremu Novembarskih svečanosti je raspisao tri javna poziva u cilju podsticanja kreativnost učenika da razmišljaju o vrijednostima i kvalitetima prostora i okruženja u  kome žive:

Javni poziv za najbolji likovni rad – za učenike od 1-5. razreda,

Javni poziv za najbolji literarni rad – pjesmu – za učenike od 6-9. razreda osnovnih škola i

Javni poziv  za najbolju fotografiju – za učenike srednjih škola.

NAJBOLJI LIKOVNI RAD

Žiri za najbolji likovni rad u sastavu Belis Pojatić, Aleksandar Ostojić i Sanja Đondović pregledao je pristigle radove i jednoglasno  donio odluku da za najbolji likovni rad proglasi rad učenice IV razreda OŠ „Ristan Pavlović“, Sofije Šarančić čiji rad predstavlja sublimaciju ljepote grada i problema koji ga opterećuju. Pored sveobuhvatne ideje na kojoj su predstavljene vedute grada, do izražaja dolaze i likovni kvaliteti autorke – crtež, kompozicija i boje koje vješto koristi. Ovaj rad predstvalja svojevrsnu razglednicu Pljevalja sa kritičkim osvrtom na ekološke probleme.  Pored nagrađenog rada, žiti je pohvalio rad Adela Ajanovića, učenika III razreda OŠ „Mihailo Žugić“ Odžak i rad Marije Zindović, učenice V razreda OŠ “Ristan Pavlović”.

NAJBOLJI LITERARNI RAD – PJESMA

Žiri za dodjelu nagrade za najbolju pjesmu, koji je radio u sastavu: Đina Bajčeta, Slava Vraneš i Vladan Vučinić odlučio da nagradu dodijeli učeniku VIII razreda Vahidu Gecu iz OŠ ,,Salko Aljković”.

Vahid Gec je napisao duboko misaonu pjesmu posvećenu ne samo pljevaljskim parkovima, već i Pljevljima u cjelini. Ovom pjesmom je pokazao da je poseban među jednakima, iako jako mlad,  sa veoma zrelim i iskristalisanim osjećajem za svijet i budućnost koja ga čeka. Svjestan sopstvenih i potreba mladih ljudi kao i svih građana, on istoriju i prirodu svog grada gleda kao najrođenijeg. Vidi Pljevlja i prirodne ljepote kao sebe samog, ono što jeste, što će biti i što će zauvijek nositi u srcu.

NAJBOLJA FOTOGRAFIJA

Žiri u sastavu Aleksandar Ostojić, Dobrilo Zečević i Katarina Golubović vrednovao je 30 pristiglih radova učenika srednjih škola i jednoglasno donio odluku da nagradi fotografiju Elene Gačević, učenice I razreda Gimnazije „Tanasije Pejatović“, na kojoj je prikazan idilični pejzaž sa prepoznatljivim zimskim motivom parka „Vodice“, a koji na veoma skladan način tretira toplo hladni kolorit.

Pored nagrada i diploma učenicima i učenicama, posebno su pohvaljene i mentorke  nagrađenih učenika i učenica: Danijela Vraneš, Čedomirka Vujanović, Svetlana Ćuzović, Verica Vraneš i Nataša Cmiljanić.

Ceremonija uručenja nagrada održana je u Centru za kulturu uz prisustvo učenika, mentora, roditelja i novinara.

Nagrađenu fotografiju Elene Gačević možete pogledati OVDJE.

Nagrađenu pjesma Vahida Geca možete pogledati OVDJE.