Uspješno se završavaju radovi na Pametnom jezeru, u septembru Pljevljaci dobijaju novo izletište

Opština Pljevlja i Ambasada Republike Bugarske u Crnoj Gori predaće idućeg mjeseca Pljevljacima kompleks dekorativnog vještačkog jezera iz XIX vijeka čija se ekološka obnova uspješno privodi kraju najvećim dijelom novcem Zvanične razvojne pomoći Republike Bugarske, zaključeno je nakon sastanka predsjednika Opštine Rajka Kovačevića i zamjenika ambasadora Bugarske Vasila Dureva.

U obnovu i ekološku sanaciju kompleksa jezera uloženo je više od 50.000 eura i to 35.430 eura bespovradnih sredstava iz bugarskog fonda, i 17.137 eura koje je izdvojila Opština Pljevlja. Projekat, koji je Opština izradila zajedno sa NVO „Korak sa naukom” podrazumijeva između ostalog čišćenje i punjenje jezera vodom, nabavku i ugradnju solarnih panela i solarne rasvjete, pametnih klupa i pametnog drveta, ugradnju mjerača kvaliteta vode i vazduha i rekonstruciju jezerke kućice.

Predstavnici Ambasade Republike Bugarske su prilikom obilaska radova izrazili zadovoljstvo projektom koji pospješuje održivo upravljanje prirodnim resursima, zaštitu i očuvanje prirodne sredine i održivo upravljanje vodama i otpadom i to kroz uvođenje inovativnih čistih tehnologija.

„Čast nam je bila i zadovoljstvo da učestvujemo u sufinansiranju ovog, odlično osmišljenog projekta. Vjerujem da će svi radovi biti izvedeni do kraja septembra, kada ćemo zvanično prostor predati građanima na korišćenje. Posebno nas raduju svi projekti koji promovišu sjever Crne Gore“, kazao je zamjenik ambasadora Vasil Durev istakavši da je Bugarska razvojna pomoć od 2019. godine finansirala ukupno osam projekata u Crnoj Gori sa 320.000 eura.

Šefica Kabineta predsjednika Opštine Maja Rondović je najavila je još sličnih projekata.

„Koristim priliku da najavim i postavljanje novog dječijeg igrališta na ovoj lokaciji, čiju nabavku je finansirala Opština Pljevlja. Uskoro ćemo postaviti i piknik klupe, a vremenom ćemo ovaj prostor razvijati i oplemenjavati u skladu sa iskazanim potrebama građana. Želimo investiranje u nove sadržaje i nove parkovske površine i inovativna rješenja, kako na ovom, tako i da drugim zelenim i parkovskim površinama. Zbog toga su nam ovakvi projekti i podrška međunarodnih fondova, kakav je i fond Republike Bugarske, uvijek dobro došli“, kazala je Maja Rondović.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja