Zgrade u centru grada dobijaju novi izgled

Zgrada Skupštine opštine Pljevlja (bivša SDK) i Sekretarijata za privredu i poljoprivredu Opštine Pljevlja, Fonda PIO, zgrada „Korzo“ i dvije zgrade iznad bivše državne apoteke u glavnoj ulici dobiće novi izgled tokom 2020. godine nakon što je završen tenderski postupak  javne nabavke – Adaptacija fasada i fasadnih otvora u cilju implementacije mjera energetske efikasnosti za zgrade koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, koji je Opština Pljevlja, odnosno Direkcija za izgradnju i investicije, raspisala u decembru mjesecu prošle godine.

Kroz program energetske efikasnosti, Vlada Crne Gore je za ovu namjenu iz Budžeta Države za 2019. godinu opredijelila pomoć Opštini Pljevlja u vrijednosti od 490.000 eura za uređenje fasada u glavnoj ulici odnosno za implementaciju mjera energetske efikasnosti na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Nakon sprovedenog postupka energetskih pregleda koje je finansirala kancelarija UNDP u Crnoj Gori, utvrđen je obim radova i organizovana tenderska procedura za izbor izvođača radova.

Za ovaj posao Opština Pljevlja je potpisala Ugovor sa pljevaljskom građevinskom firmom „Tehno-gradnja“, čija vrijednost iznosi 339.961,40  € sa uračunatim PDV-om, a rok završetka radova je 6 mjeseci od dana uvođenja Izvođača u posao. Kako je saopšteno iz Direkcije za izgradnju i investicije Opštine Pljevlja, Izvođač će krenuti sa radovima tokom marta mjeseca, koji će se izvoditi po vrstama i obimu definisanim tenderskom dokumentacijom.

S obzirom na to da se radi o objektima koji su pravljeni prije nekoliko decenija i koji zbog dotrajalih fasada narušavaju izgled glavne ulice, ugrožavaju bezbjednost građana, nakon sanacije će centar grada, bez sumnje, dobiti ljepši i moderniji izgled. Osim izrade fasada, tenderom je predviđena zamjena stolarije, ulaznih i balkonskih vrata, ograda na terasama i zamjena oluka.

Implementacijom mjera energetske efikasnosti definisanih energetskim pregledima zgrada, odnosno nakon sprovedene energetske rekonstrukcije fasada i fasadnih otvora za samo ovih 5 zgrada, smanjiće se količina potrebnog energenta za grijanje zgrada iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici za 5 do 7%.

Nakon sprovedenih dodatnih energetskih pregleda nastaviće se sa projektom do utroška odobrenih sredstava za ovu godinu.

Kabinet predsjednika Opštine