АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ПЉЕВЉА

Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, Њ. Е. Небојша Родић, боравио је данас у званичној посјети Пљевљима, гдје се сусрео са предсједником Општине, др Дариом Вранешом и његовим сарадницима.

Током разговора, амбасадор Родић је истакао да је Србија стожер мира на Балкану и да ће и у наредном периоду тако остати, јер само се у миру могу штитити интереси Срба у региону.  Према његовим ријечима, Пљевља су први град који је посјетио након Подгорице, а на то је пресудно утицао висок проценат српског становништва и потреба да се сарађује са локалном управом. Србију првенствено у Црној Гори занима положај српског народа, питање двојног држављанства, као и однос Црне Горе према питању Косова и Метохије.

Предсједник Општине, др Дарио Вранеш, захвалио се његовој екселенцији амбасадору Родићу, казавши да му је драго што се званична Србија интересује за положај српског народа у Пљевљима, изразивши наду да ће у наредном периоду културна, економска и привредна сарадња бити унапријеђена.

-Хвала Вам што сте дошли међу свој народ, јер без директног контакта нема ни праве слике о ситуацији на терену. Вјерујем да деценијама пратите ситуацију о дешавањима у Црној Гори, као и све оно што је српски народ проживио у протеклим годинама под влашћу бивших режима. Ми ништа не тражимо више за српски народ него оно што имају и друге националне заједнице. Не желимо ништа да добијемо на штету других. Локална управа се труди да буде праведна и поштена према свима, користећи тековине демократије, казао је Вранеш и додао да су Пљевља деценијама била запостављена јер већину становништва чини српски народ. Он је изразио наду да ће Србија помоћи да Срби у наредном периоду буду равноправни са другим националним заједницама.

Након посјете Општини, амбасадор Родић и конзул Немања Секицки, у пратњи предсједника Општине, посјетили су Цркву Свете Петке гдје су у просторијама црквене општине разговарали са Његовим Преосвештенством Епископом милешевским г. Атанасијем. Владика Атанасије упознао је амбасадора Родића са положајем Српске православне цркве на простору пљеваљске општине.

У наставку посјете, амбасадор Родић и предсједник Општине Пљевља др Вранеш, посјетили су Српску кућу и упознали се са радом и активностима тамошњих организација.

Посјета Пљевљима је завршена обиласком Средње стручне школе и Завичајног музеја Пљевља.

Током разговора амбасадор Родић је изнио информацију да последњих 40 мјесеци Република Србија није имала Амбасадора у Црној Гори,  као и да ће у наредном периоду Амбасада Србије бити присутнија у Пљевљима.