Delegacija Opštine Pljevlja položila vijenac na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma na Stražici

Delegacija Opštine Pljevlja koju su činili predsjednik Rajko Kovačević i predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić položili su,u čast Prvog decembra, 81. godišnjice Pljevaljske bitke,vijenac na Spomenik palim borcima na Stražici.Vijence su položile i delegacije boračkih organizacija, potomaka poginulih boraca, političkih partija, kao i značajan broj poštovaoca antifašizma.

Predsjednik Rajko Kovačević istakao u obraćanju prisutnim poštovaocima antifašističke tradicije i žrtava palih za slobodu, je da je obaveza današnjih generacija čuvanjesjećanja na partizane, patriote, proletere i borce učesnike Pljevaljske bitke, “čija žrtva i danas, kao i tog prvog decembra 1941. godine isijava iz obeliska pred kojim stojimo”.

„Ovim manifestacijama ne damo da protok vremena pospiješi zaborav. Naprotiv. Kako vrijeme odmiče i kako se svijet iznova suočava sa sličnim izazovima kao i sredinom prošlog stoljeća to junaštvo naših boraca dobija na veličini a njihova žrtva i njihovi ideali na uvjerljivosti. Našim sjećanjem, stalnim isticanjem veličine njihove žrtve, čistote njihovih ideja i beskompromisnosti njihovih opredjeljenja nadahnjujemo mlade generacije i pomažemo im da se opredijele za prave i trajne vrijednosti.A te vrijednosti – prije svega antifašizam, slobodarstvo i pravda isijavaju i danas iz ovog gorostasnog spomen-obilježja“, kazao je.

Podsjetio je na značaj Pljevaljske bitke u istoriji Crne Gore.

„Pljevaljska bitka nije bila samo pljevaljska. Ona je crnogorska. Ništa manje značajna od Lješkopolja, i od Vrtijeljke i od Carevoga laza i od Krusa i od Grahovca. Jer, te noći, na ovim obroncima krv su prolivali borci iz 14 crnogorskih opština čime je Pljevaljska bitka svojim značajem prevazišla zavičajne okvire. U herojskoj epopeji učestvovali su borci iz devet bataljona: Lovćenskog, Jezersko-šaranskog, Uskočko-drobnjačkog, Komskog i Zetskog kao i batajona koji su nosili imena naših junaka „Peka Pavlovića“, „Bijelog Pavla“, „Baja Pivljanina“, bataljona „18. oktobar“. Sa njima su rame uz rame bili i borci bjelopoljske, mileševske i pljevaljske čete“, podsjetio je predsjednik Kovačević.

O značaju prvodecembarske bitke govorili su i predstavnici boračkih organizacija – Radojica Radojević, predsjednik Saveza organizacija boraca NORa 1941-1945 Crne Gore i predsjednikUdruženja boraca i antifašista Pljevlja Goran Čavić.

Pljevaljska bitka bila je jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941. godine, tokom koje je stradalo 238 boraca a 270 ih je  ranjeno, dok je pod represalijama okupatorau danima nakon bitke strijeljano 159 nedužnih civila.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja