Dobitnici opštinske nagrade “20.novembar” za 2020. godinu- dr Enes Pelidija, dr Momir Cvijović i Klub dobrovoljnih davalaca krvi

Povodom praznika grada, lokalna samouprava tradicionalno dodjeljuje najveće priznanje opštine Pljevlja, nagradu “20. Novembar”, koja je ustanovljena kao izraz društvenog priznanja pojedincima i društvenim organizacijama za izuzetan doprinos razvoju i izgradnji pljevaljske društvene zajednice i njenih dobara.  I ove godine, nagrada pripada  onima koji su svojim izuzetnim djelima i pregalaštvom obilježili svoj i život ovog grada.

Žiri za dojelu nagrade “20. Novembar” odlučio je da ovogodišnji laureati Novembarske nagrade u kategoriji fizičkih lica budu dr Enes Pelidija, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i dr Momir Cvijović, ljekar internista u Opštoj bolnici Pljevlja, dok za kategoriju pravnih lica nagrada ide u ruke  Klubu dobrovoljnih davalaca krvi, koji djeluje pri Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Pljevlja.

Nagrade ovogodišnjim laureatima biće uručene na Svečanoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja 20.novembra.

Na konkurs za dodjelu nagrade pristigla su četri predloga za fizička lica i tri predloga za dodjelu nagrade za pravna lica. Predložene kandidate krasile su respektabilne biografije i značajan doprinos unapređenju ukupnog društvenog ambijenta Pljevalja i promociji našeg grada.

Dr Enes Pelidija, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, rođen je 1949. godine u Pljevljima. Studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao diplomirani istoričar, zaposlio se u Srednjoškolskom centru u Zavidovićima 1973. godine, da bi godinu dana kasnije počeo da radi na mjestu asistenta za osmanski period na Institutu za istoriju u Sarajevu. Po dolasku na Institut, upisao je postdiplomske studije na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je odbranio magistarski rad (1979) i doktorsku disertaciju (1982). Zvanje vanrednog (1992) i redovnog (2002) profesora stekao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U prestižno zvanje profesora emeritusa izabran je takođe na Univerzitetu u Sarajevu (2017). Objavio je dvadeset sedam knjiga, monografija i udžbenika, kao i preko dvesta naučnih radova. Naučni radovi su mu izašli u brojnim međunarodnim časopisima, a dio monografskih studija objavljen je u izdanju priznatih međunarodnih akademskih kuća, tako da je  naučni opus Enesa Pelidije dostupan na engleskom, njemačkom, francuskom, turskom, persijskom i arapskom jeziku. Često je citiran u naučnim radovima i knjigama najpoznatijih svjetskih osmanista. Jedan je od prvih istoričara koji je u svojim naučnim istraživanjima problematizovao pitanje izučavanja istorije pljevaljskog kraja u osmanskom periodu, čime je otvorio neke od najznačajnijih istoriografskih tema ovih prostora. Predanim naučno-istraživačkim radom, profesor emeritus Enes Pelidija stekao je zavidnu međunarodnu reputaciju u oblasti istorijske nauke i svrstao se u red najuticajnih osmanista sa naših prostora. Kao omiljeni profesor, značajno je uticao na svoje studente i mlađe kolege, od kojih su mnogi već nosioci naučne istorijske misli Bosne i Hercegovine. Tokom istaknute naučne i nastavne karijere, među kolegama iz akademskog miljea uvijek je bio prepoznat po emotivnoj vezanosti za svoj rodni grad, čime je na osoben način širio svijest o Pljevljima kao gradu bogate kulture i duhovnosti.

Dr Momir Cvijović rođen je 1948. godine u selu Potkrajci kod Pljevalja. Osnovnu školu „Mile Peruničić“ završio je u Vrulji, a Gimnaziju „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima. Već 1971. godine, na Univerzitetu u Beogradu završio je Medicinski fakultet. Specijalizaciju iz oblasti interne medicine stekao je 1980. godine, takođe na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Duže od četiri decenije bio je zaposlen u Opštoj bolnici Pljevlja, obavljajući posao ljekara stručno i savjesno. Pacijentima je nesebično pomogao tokom liječenja, a bio je poznat kao ljekar koji je njihovo stanje pratio i dugo nakon oporavka. U uslovima nedostatka ljekarskog kadra iz oblasti interne medicine, dr Cvijović je nastavio da radi kao internista u Opštoj bolnici Pljevlja i pet godina nakon odlaska u penziju – gdje pacijenti svakodnevno svjedoče o njegovoj posvećenosti i neiscrpnoj energiji. Osim ljekarskim pozivom, dr Cvijović je obavljao veći broj funkcija u profesionalnim društvima. Bio je član predsjedništva Ljekarske komisije Crne Gore, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Crne Gore, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srbije i Crne Gore. Kao veliki ljubitelj fudbala, rukometa i košarke, vodio je brigu o generacijama pljevaljskih sportista. Više decenija je ljekar FK „Rudar“, a bio je i ljekar omladinske reprezentacije Srbije i Crne Gore, kao i kadetske reprezentacije Crne Gore. Odbornik je u pljevaljskom parlamentu, član Upravnog odbora Organizacije boraca NOR-a, a bio je i dugogodišnji član Školskog odbora Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Za društveni angažman, dr Momir Cvijović dobio je Prvomajsku nagradu Saveza samostalnih sindikata Crne Gore. U gradu u kome je proveo cijeli radni vijek poznat je po vedrom duhu, pristupačnosti i srdačnosti, zbog čega je omiljen, kako među pacijentima, tako i među kolegama.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi iz Pljevalja.Dobrovoljno davanje krvi predstavlja misiju u kojoj se spašavaju ljudski životi, a kojom se ujedno podstiče solidarnost i širi empatija. Dobrovoljni davaoci čine okosnicu bezbjednog i održivog snabdijevanja krvlju. Klub dobrovoljnlh davalaca krvi u Pljevljima djeluje pri Opštinksoj organizaciji Crvenog krsta, gdje već preko sedamdeset godina adekvatno odgovara zadacima koji su pred njim postavljeni. Nesebičnost i požrtvovanost u radu Kluba uslovili su da pacijenti u Pljevljima uvijek i bez čekanja mogu da računaju na dragocjene rezerve krvi. Poslednjih godina broj dobrovoljnih davalaca bilježi kontinuirani porast. Prema podacima relevantnih institucija, unutar ukupne populacije našeg grada, blizu tri procenta su dobrovoljni davaoci krvi. Samo u prethodnoj godini, dobrovoljni davaoci krvi iz Pljevalja obezbijedili su 1168 jedinica krvi ili 526 litara. Pored osnovne aktivnosti, Klub dobrovoljnlh davalaca krvi uključen je u brojne akcije i edukativne projekte u zemlji i okruženju. Svojim ukupnim djelovanjem Klub dobrovoljnlh davalaca krvi podstiče plemenitu misiju davanja krvi i od nje neodvojiv osjećaj moralne obaveze i društvene odgovronosti. Dosadašnji doprinos Klub dobrovoljnlh davalaca krvi iz Pljevalja široko je vrednovan, tako da je u dva navrata proglašen najzaslužnijim klubom u Crnoj Gori.