IN MEMORIAM: MIRA TOPOVIĆ (1978-2020)

U Pljevljima je 15. decembra 2020. godine, u 43. godini života preminula naša uvažena koleginica Mira Topović, dugogodišnja samostalna savjetnica iz oblasti boračko – invalidske zaštite, rodne ravnopravnosti i ljudskih i manjinskih prava u Opštini Pljevlja.

Mira Topović rođena je 10. oktobra 1978. godine u Pljevljima gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 2006. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Svoj radni angažman započela je 2003. godine, kao osnivač „Udruženja paraplegičara Pljevlja“ i borac za prava lica sa invaliditetom koje je udruženje okupljalo radi zajedničkog djelovanja u pravcu uzajamnog pomaganja i poboljšanja njihovog opšteg položaja u društvu, a u Opštini Pljevlja – Sekretarijatu za društvene djelatnosti počela je sa radom  2007. godine.

Predano i posvećeno, 13 godina bavila se pitanjima iz oblasti socijalne zaštite sa posebnim pijetetom prema najranjivijim grupama. Sve radne obaveze ispunjavala je tačno i pravovremeno, poštujući svakog čovjeka, kritikujući samo loše pojave, a nikada ljude. Značajan doprinos svih godina davala je u izradi akcionih planova razvoja Opštine Pljevlja. Duhom željnim usvajanja novih znanja i ljubavlju prema životu ostavljala je dubok pečat na sve saradnike: kolege pravnike, saradnike iz nevladinih organizacija i udruženja, kao i one sa kojima se borila za postizanje i unaprijeđenje rodne ravnopravnosti u društvu.

Preranim odlaskom uvažene koleginice, ostajemo uskraćeni i za kvalitet koji nije zapisan ni u jednoj evidenciji i za koji ne treba škola. Za nesebičnost, skromnost, poštenje, marljivost, a posebno uskraćeni za nepresušnu energiju koja se ogledala u istrajnosti, upornosti i lakoći življenja, čak i onda kada život nije bio pravedan.

Neka je vječna hvala i slava dragoj koleginici i prijateljici Miri Topović.

Kolektiv Opštine Pljevlja