IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O AMERIČKOJ POMOĆI CRNOJ GORI NAKON PRVOG SVJETSKOG RATA

Opština Pljevlja u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država organizuje u Pljevljima od 9. do 18. jula izložbu fotografija posvećenu misiji Američkog Crvenog krsta, koja je u Crnoj Gori boravila od 1919. do 1922. godine.

Izložba, postavljena na Trgu „13. jul“, sastoji od fotografija koje su napravili fotografi američkog Crvenog krsta koji su boravili u misiji u Crnoj Gori i fotografija istih lokacija danas, sa porukom „CRNA GORA NEKAD i SAD“.

Izložba je dio projekta “Dugovječno prijateljstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore – Američki Crveni krst u Crnoj Gori poslije Prvog svjetskog rata”, koji podržava Američka ambasada u Podgorici.

“Izložba je dio višegodišnje komunikacione kampanje Ambasade SAD pokrenute u julu 2020. godine s ciljem da istakne obim i dubinu međusobnih odnosa koje dvije zemlje grade na temeljima zajedničkih vrijednosti”, navode iz Ambasade SAD u Crnoj Gori. Projekat naglašava ne samo misiju američkog Crvenog krsta koja je volontere dovela u Crnu Goru nakon Prvog svjetskog rata već i američku podršku Crnoj Gori tokom aktuelne COVID -19 pandemije, što je svjedočanstvo o dugogodišnjem prijateljstvu SAD i naše zemlje“, navode iz Ambasade.

Pozivamo građane da posjete ovu kulturološki važnu izložbu koja svjedoči o dugotrajnim istorijskim vezama Crne Gore i SAD.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja