Izvjesna izgradnja objekta nove Bolnice i stambene zgrade za zdravstvene radnike u Pljevljima

Cilj podrške projektima izgradnji objekta nove Bolnice i stambene zgrade za zdravstvene radnike u Pljevljima jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade Crne Gore i Opštine Pljevlja da zdravstvenu zaštitu i njenu dostupnost građanima drži u vrhu svojih prioriteta, saopšteno je tokom današnje posjete ministra zdravlja gospodina Kenana Hrapovića Pljevljima.

Na sastanku u Kabinetu predsjednika Opštine, pored ministra Hrapovića i predsjednika Igora Golubovića, prisustvovali su predsjednici dva reprezentativna sindikata zdravstva Crne Gore gospođa dr Ljiljana Krivokapić i dr Vladimir Pavićević, predsjednik sindikata Doma zdravlja u Pljevljima i direktor Opšte bolnice Pljevlja dr Erduan Lalović.

U oktobru mjesecu 2019. godine Vlada Crne Gore je na svojoj 139. sjednici održanoj u Pljevljima podržala inicijativu Ministarstva zdravlja o potrebi izgradnje objekta nove Bolnice u Pljevljima i time zadužila Ministarstvo da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Upravom javnih radova, u najkraćem roku, pronađu način i model za početak gradnje nove Bolnice u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

“Želim da kažem i da istaknem da je taj projekat već našao svoje mjesto u Kapitalnom budžetu Crne Gore za narednu godinu. Rade se projektna dokumenta i administrativni poslovi. Nadam se da ćemo početkom, odnosno u prvom kvartalu naredne godine, već početi da gradimo novu bolnicu ovde u Pljevljima. Sve je to dokaz da Vlada CG i Ministarstvo zdravlja veoma ozbiljno vodi računa o regionalnom razvoju, regionalnoj dostupnosti zdravstvene zaštite, što je jedan od prioriteta programa rada Ministarstva zdravlja“- istakao je ministar Hrapović.

Predsjednik Igor Golubović je naglasio da je Opština Pljevlja u prethodnom periodu riješila imovinsko-pravne odnose, stvorila urbanističke pretpostavke i da već naredne godine može da se očekuje početak gradnje novog bolničkog objekta, odnosno nove bolnice u Pljevljima, za potrebe stanovništa sa teritorije opština Pljevlja i Žabljak.

„To sve govori da  zajedničkim naporima Opštine Pljevlja i Vlade Crne Gore stvaramo uslove za kvalitetniji život Pljevljaka, a prije svega kvalitetniju zdravstvenu uslugu“, rekao je prvi čovjek Pljevalja.

Tema sastanka je bila i izgradnja stambenog objekta za zaposlene u pljevaljskom zdravstvu, koja bi značajno doprinijela poboljšanju kvaliteta života zdravstvenih radnika u Pljevljima kako bi mogli da svoj posao rade na kvalitetniji i bolji način i kako bi jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja riješili na pravi način po povoljnim uslovima.

„Dakle, definisali smo lokaciju, to je DUP „Mali logor“ preko puta sadašnje bolnice. Po ovim informacijama koje smo sada dobili iz oba sindikata i iz sindikata Doma zdravlja Pljevlja i Opšte bolnice Pljevlja, otprilike nekih 80 zaposlenih se prijavilo da želi da riješi svoje stambeno pitanje pod veoma povoljnim uslovima. Naredni koraci su da Država odnosno Ministarstvo finansija koje upravlja državnom imovinom prenese pravo vlasništva na Opštinu Pljevlja i naravno sledeći potezi su na stambenoj zadruzi „Zdravstvo“ koja će u najkraćem mogućem roku, kako smo obaviješteni, krenuti u finalizaciju odnosno izgradnju zgrade za zaposlene u zdravstvu. Na ovaj način Vlada CG i Ministarstvo zdravlja želi da da dodatni impuls na poboljšanju standarda zaposlenih u Pljevaljskom zdravstvu koji će na ovaj način, rješavajući svoje stambeno pitanje ostajati u mjestu svog boravka, ostajati u mjestu u kom rade i na taj način pružati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građanima Pljevalja i Žabljaka. Takođe samim tim činom, naši pacijenti, naši osiguranici iz ove dvije opštine neće morati u narednom periodu da putuju u druge bolnice da se liječe, već će kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dobijati upravo ovde u pljevaljskim objektima Doma zdravlja, Opšte bolnice i službe Hitne pomoći” zaključio je ministar Hrapović, koji je zajedno sa učesnicima sastanka obišao lokaciju na kojoj će se graditi stambeni objekat.

Dr Ljiljana Krivokapić se nada da će, uspješnom realizacijom ovog projekta,  Dom zdravlja i Bolnica nastaviti da budu prepoznati u Crnoj Gori kao jedno kvalitetno jezgro u pružanju zdravstvene usluge i da će na ovaj način rešavajući stambenu problematiku odnosno egzistencijalni problem stvoriti zadovoljnog građanina i naravno zadovoljnog zdravstvenog radnika.

“Ono što nas dodatno čini zadovoljnijim je što se ta predmetna parcela nalazi neposredno pored planirane nove bolnice, što će zdravstvenim radnicima svakako mnogo olakšati i dolazak na posao i odlazak sa posla. Moramo da kažemo i da u ovom trenutku stambena zadruga je finansijski vrlo stabilna i nadam se da ćemo uspjeti da na zadovoljstvo zdravstvenih radnika provedemo tu proceduru do kraja. Čim se završe administrativne procedure prije ćemo početi sa izradom glavnog projekta i nadamo se vrlo brzo sa izgradnjom zgrade”-naglasio je predsjednik sindikata zdravstva dr Vladimir Pavićević.

Kabinet predsjednika