Kovačević: Više od četiri miliona eura izdvojeno ove godine da Pljevljaci dobiju kvalitetnu pitku vodu, moj prioritet kraj korišćenja uglja u Skerlićevoj

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević saopštio je, prilikom predstavljanja Izvještaja o radu i radu organa uprave i službi  Opštine Pljevlja za 2021. godinu, da je njegovo čvrsto opredjeljenje da građani uživaju čistu vodu i čist vazduh, da je stoga samo u ovoj godini izdvojeno više od četiri miliona eura za snabdijevanje kvalitetnom pitkom vodom te da je okončanje korišćenja uglja u kotlarnici u Skerlićevoj jedan od prioriteta.

„Za izgradnju postojenja za preradu pitke vode Bogiševac ove godine je našim budžetom predviđeno 200.000 eura. Izabran je izvođač i plan je da se do kraja ljeta, a ja se nadam i znatno ranije ovaj projekat i završi. Za rekonstrukciju postrojenja pitke vode Pliješ obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.180.144 eura iz državnog budžeta. Urađen je i revidovan glavni projekat, očekujemo raspisivanje tendera za izbor izvođača od strane Uprave za javne radove. Ove godine smo planirali sredstva za postrojenje za preradu pitke vode na Breznici. Visina investicije je oko 1.500.000 eura, u čemu će Vlada Slovenije učestvovati sa 900.000 eura, a ostatak daju Opština i država. Projekat je urađen. Takođe, izvršićemo rekonstrukciju glavnog dovoda iz izvorišta u Potpeću do Pljevalja. Državnim budžetom je opredijeljeno 884.289 eura. Implementiraćemo SCADA sistem za automatsko očitavanje podataka o protoku vode, što je neophodno radi optimalnog upravljanja procesom vodosnabdijevanja. Opredijelili smo 110.000 eura i posao je već ugovoren sa izvođačem. Izvršićemo rekonstrukciju dovodnih cjevovoda iz vodoizvorišta gradske distributivne mreže. Za te namjene smo opredijelili oko pola miliona eura. Dio poslova po ovom osnovu je već ugovoren sa izvođačem, a dio se još nalazi u fazi projektne dokumentacije“ – kazao je predsjednik opštine Rajko Kovačević danas na sjednici Skupštine opštine.

Govoreći na temu čistog vazduha Kovačević je pobrojao da je do sada urađena adaptacija fasada i fasadnih otvora u cilju implementacije mjera energetske efikasnosti za zgrade koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Zbog interesovanja građana dupliraćemo izdvajanja za Demit fasade

„Ove godine smo opredijelili 300.000 eura, od čega je već ugovoreno 150.000 eura za adaptaciju tri zgrade. Ove godine realizujemo mjere energetske efikasnosti kroz program sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u iznosu od 250.000 eura. Opština Pljevlja daje polovinu sredstava za ugrađivanje tzv. demit fasada, a polovinu snose građani koji su aplicirali. UNDP će, mislim, veoma brzo završiti svoj dio posla, izabrati izvođača i krenuti sa realizacijom posla. Skoro sasvim izvjesno ćemo zbog velikog interesovanja građana za ovaj projekat aktivirati i dodatnih 250.000 eura ili možda malo više i kroz partnerstvo sa UNDP-jem nastaviti ovu akciju. Priliku za dogovor imamo već 5. maja kada ćemo razgovarati sa stalnom predstavnicom UNDP-a Danijelom Gašparikovom. Takođe smo za ovu godinu planirali 200.000 eura, a razmatramo i mogućnost da i ovu brojku uduplamo za subvenciju za izradu Demit fasada na zgradama koje nijesu u dijelu ovih koje se griju iz Skerlićeve. Subvencija je 90 odsto iznosa fasade, a ostatak 10 odsto učestvuju skupštine stanara odnosno zainteresovani stanari“ – kazao je predsjednik Opštine.

Budžetski prihodi premašeni za gotovo 10 odsto

Prezentirajući odbornicima Izvještaj o radu predsjednika Opštine za 2021. Kovačević je rekao da je planirani budžet iznosio 19.225.544 eura, a da su ostvareni prihodi od 21.410.645 eura ili 109,45 odsto.

„Samo kratko podsjećanje, 2014. godine, nakon koje vlast preuzela Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima situacija je bila sljedeća: Planirani budžet 17.697.300 eura, a ostvarenje 9.617.039 ili 54,34 odsto. Ovo iznosim i zbog građana Pljevalja kako bi mogli i u ovom segmentu da naprave jasnu komparaciju učinaka lokalnih vlasti prije i nakon 2014. godine. Kada lokalnu vlast preuzima kako sam kazao DPS i njeni koalicioni partneri Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate. Samo još jedan komparativni podatak, 2014. godine kreditni dug Opštine Pljevlja je bio 7.280.826 eura, 2022. godine je taj dug nula eura. 2014. godine ukupne obaveze Opštine po raznim osnovama su iznosile 20.979.434 eura, a 2022. godine 10.410.106 dakle više nego upola manje“ – kazao je predsjednik Opštine.

Kovačević je kazao da su istom ili sličnom dinamikom poboljšavane i ostale performanse lokalne samouprave i po pitanju kapitalnih investicija, socijalnih, sportskih, kulturnih i drugih izdvajanja, poljoprivrede te komunalnih poslova i saobraćaja.

Odbornici su nakon konstruktivne rasprave usvojili Izvještaj o radu predsjednika za 2021. godinu.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja