Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je donijelo Odluku o dodjeljivanju finansijske podrške u iznosu od 12.000 eura Opštini Pljevlja i njenim ustanovama kulture za realizaciju četiri projekta iz Programa razvoja kulture na sjeveru Crne Gore.

Odlukom o sufinansiranju programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno umjetničkog stvaralaštva za 2020. godinu, objavljenoj 10. jula 2020. godine, sufinansiraće se tri projekta, kojim je Opština Pljevlja preko Sekretarijata za društvene djelatnosti aplicirala na Konkursu i jedan projekat kojim je aplicirala JU Umjetnička Galerija Vitomir Srbljanović Pljevlja, a to su:

  1. Tridesetčetvrti Dani humora i satire Vuko Bezarević, 4.000,00 eura
  2. Internacionalni fest monodrama Diatreta- Montenegro 2020- 4.000,00 eura
  3. Formiranje mješovitog gradskog hora-3000,00 eura, i
  4. Promocija monografije i izložba karikatura Pjera Križnića-1000,00 eura

U skladu sa Zakonom o kulturi Minstarstvo kulture je na osnovu mišljenja stručnih komisija, u čijem su sastavu bili afirmisani umjetnici i stručnjaci  iz oblasti kulture, za pojedinačne oblasti obuhvaćene Konkursom, koji je bio raspisan u decembru 2019. godine predložilo za sufinansiranje 221 projekat i program, u ukupnom iznosu od 726.200, 00 eura.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, kod projekata navedenih u odluci, a  koji podrazumijevaju uključivanje šire javnosti, podrška se obezbjeđuje pod uslovom da je njihova realizacija omogućena odlukama i epidemiološkim mjerama NKT za zarazne bolesti  i Instituta za javno zdravlje Crne Gore donešene u cilju zaštite zdravlja građana od pandemije Covid 19.

U tom kontekstu, a u skladu sa članom 78 Zakona o kulturi, ugovori o sufinansiranju odobrenih projekata kojim aće se urediti dinamika relaizacije, uplata, korišćenje i prvadanje odobrenih sredtsva, izvještavanje, način prezentacije projekta i konačan izvještaj, biće zaključeni u roku od 30 dana od dana objavljivanja Odluke.

Cijelu Odluku možete pogledati na sajtu Ministarstva kulture:  http://www.gov.me/naslovna/vijesti-iz-ministarstava/229272/O-D-L-U-K-A-o-sufinansiranju-programa-i-projekata-od-znacaja-za-ostvarivanje-javnog-interesa-u-oblasti-kulturno-umjetnickog-stva.html

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja