MJERE UPOZORAVANJA STANOVNIŠTVA ZBOG PREKORAČENJA PRAGA UPOZORAVANJA ZA SUMPOR (IV) OKSID

MJERE UPOZORAVANJA STANOVNIŠTVA SA ZDRAVSTVENOG ASPEKTA  

CILJNA GRUPAZDRAVSTEVENE PORUKE KOJE PRATE PRAG UPOZORENJA

Vulnerabilna (ranjiva) populacija:  trudnice, novorođenčadi, djeca do 5 godina starosti, stanovništvo starije od 65 godina, osobe sa astmom  i osobe  koje pate od kardiovaskularnih ili   respiratornih bolesti.


Osjetljiva populacija: osobe koje reaguju pojačano u odnosu na opštu populaciju ili čije se tegobe pogoršavaju tokom zagađenja (hronični bolesnici, osobe koje boluju od neuroloških, infektivnih bolesti, imunokompromitovane osobe i sl.)

Svako, a naročito vulnerabilna i osjetljiva populacija mogu osjetiti uticaj vazduha zagađenog sumpor dioksidom na zdravlje (bronhokonstrikcija,  sviranje u grudima, stezanje u grudnom košu, otežano disanje i sl.)
 
Izbjegavajte napornu fizičku aktivnosti i bavljenje sportom (uključujući i takmičanja)  na otvorenom ili u zatvorenom prostoru za vrijeme epizode zagađenja. Izbjegavajte izlaske u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima, naročito u blizini velikih saobraćajnica.   Ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje zatvorenih prostorija u stambenim jedinicama.

U slučaju javljanja neuobičajenih tegoba vezano za respiratorni i kardiovaskularni sistem, molimo da potražite stručnu medicinsku pomoć u zavisnosti od težine tegoba u Domu zdravlja ili u službi Hitne medicinske  pomoći u Pljevljima.
Opšta populacija: Smanjite i/ili odložite produženu ili napornu  fizičku aktivnost i bavljenje sportom, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru do kraja epizode zagađenja. Ukoliko se jave simptomi (neuobičajen zamor, bol i nadražaj disajnih puteva, začepljen nos, kašalj, otežano disanje, lupanje srca i sl.) posavjetujte se sa vašim izabranim ljekarom.

Mjere upozorenja stanovništva:

1) izbjegavati ponašanje i aktivnosti koje mogu doprinijeti zagađivanju vazduha;
2) ne upotrebljavati uređaje za grijanje prostorija fosilnim gorivima, plinske šporete i šporete na čvrstagoriva;
3) ne pušiti u stambenim prostorijama;
4) odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne hemikalije i rastvore, popravke pri kojima sekoriste ljepila, boje, lakovi, upotrebu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nijesu hitne iI neophodne, a pri kojima se zagađuje vazduh u prostorijama s obzirom da se prostorije ne moguprovjetriti otvaranjem prozora;
5) ne koristiti uređaje za ventilaciju kojima se u prostorije ubacuje spoljni vazduh;
6) izbjegavati da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, hronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljiveosobe u vrijeme kritične situacije izlaze iz zatvorenih prostorija.