OBILJEŽENO 80 GODINA OD PLJEVALJSKE BITKE

Prigodnim programom i polaganjem vijenaca u Memorijalnom kompleksu na Stražici, danas je obilježen jubilej – 80 godina od Pljevaljske bitke, čime je odata pošta poginulim vojnicima i civilnom stanovništvu u bici za slobodu Pljevalja i Crne Gore.

Vijence su položile delegacije boračkih organizacija, potomaka poginulih boraca, Opštine Pljevlja, političkih partija, kao i značajan broj građana koji su poštovaoci antifašizma kao moralne verikale Crne Gore.

O prvodecembarskoj bici, koja je vođena 1941. godine govorili su predstavnici boračkih organizacija – predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić i OBNOR-a iz Pljevalja Milenko Jović.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović u svom obraćanju istakao je da je bitka za Pljevlja čiju 80 – ogodišnjicu danas obilježavamo, veliki istorijski događaj koji po svom značaju prevazilazi crnogorske granice.

„Prvodecembarski napad crnogorskih partizana na Pljevlja bila je najveća oslobodilačka i patriotska akcija u okupiranoj Jugoslaviji u toku 1941. godine, i kao takva nepunih pet mjeseci nakon svenarodnog trinaestojulskog ustanka, pokazala slobodarsku snagu, odlučnost i istrajnost crnogorskog antifašizma i narodnooslobodilačkog pokreta. Prvodecembarski jurišnici bili su borci crnogorskog partizanskog odreda, bili su ljudi posebnog kova. U napadu na Pljevlja ispoljili su visoku borbenost i veliku hrabrost. Bili su i biće zauvijek istinski i pravi heroji. Ova bitka je svjedočanstvo o spremnosti crnogorskog naroda da se bori i gine za čast i slobodu svoje zemlje i ostaće u njegovoj istoriji kao svijetao primjer. Heroji Pljevaljske bitke dali su život za ideju, za vjeru u bolje sjutra i napredak naše zemlje, ugradivši živote u temelje moderne Crne Gore“, kazao je Golubović.

Predsjednik Opštine Pljevlja iskazao je uvjerenje da će slobodarska Pljevlja uvijek biti antifašistička i čuvati sjećanje na svoje poginule antifašiste, na njihovu žrtvu i doprinos slobodi, čuvati istoriju, tradiciju, antifašističko nasljeđe i uvijek biti okrenuta budućnosti, evropskim vrijednostima i ubrzanom ekonomskom razvoju opštine i Crne Gore

Pljevaljska bitka bila je jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941, a do danas se sa ponosom čuva sjećanje na junake te epopeje, u kojoj je stradalo 236 boraca od kojih 214 počiva u zajedničkoj grobnici kod spomenika na Stražici, 270 ih je ranjeno, a pod represalijama okupatora nakon bitke stradalo je 159 građana.

Sjećanjem na heroje bitke u tom gradu, podsjećamo na antifašizam kao temeljnu tekovinu civilizacije čiji smo dio.

„Pred veličinom vaše žrtve
pred zamahom vašeg pregnuća
mi savijamo naše borbene zastave i kažemo:
VJEČNA VAM HVALA DRUGOVI“

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja