Položeni vijenci na spomeniku diviziji „Garibaldi“ u Mrzovićima

Pukovnik Nicola Piccolo, Vojni ataše Ambasade Italije u Podgorici na nerezidentnoj osnovi i predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, položili su danas vijence na spomeniku italijanskoj partizanskoj diviziji „Garibaldi“ u Mrzovićima kod Pljevalja.

Ovim je odata počast diviziji koja je nakon kapitulacije Italije osnovana u Pljevljima 2. decembra 1943. godine, i koja se priključila Narodno – oslobodilačkoj borbi. Od 12.000 italijanskih vojnika koji su u tom periodu boravili na prostoru Sandžaka, sjevera Crne Gore, istočne Bosne i Hercegovine i zapadne Srbije, formirana je divizija Garibaldi.

Jedinice divizije Garibaldi od 1944. godine do marta 1945. godine učestvovale su u borbama na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kao i u oslobađanju Pljevalja 20. novembra 1944. godine.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović istakao je da za slobodu Crne Gore 6.000 Italijana garibaldijaca dalo svoje živote, jačajući neraskidivi lanac prijateljstva i bratstva koji veže Crnu Goru i Italiju.

Pukovnik Nicola Piccolo istakao je da mu predstavlja posebnu čast što prvi put boravi u Pljevljima i što ima priliku da zajedno sa predsjednikom Opštine Pljevlja položi vijence na spomeniku u Mrzovićima i time iskaže pijetet svim italijanskim borcima palim za slobodu Crne Gore.

Vojni Ataše Piccolo i predsjednik Opštine Pljevlja Golubović razgovarali su danas u Kabinetu predsjednika Opštine i o viševjekovnim prijateljskim odnosima Italije i Crne Gore.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja