Obraćanje predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića nakon održanog sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje

Poštovani građani Pljevalja,

Danas je održan redovan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje na kome su bili prisutni svi članovi.

Opštinski tim kontinuirano prati i sprovodi sve mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti ali i istovremeno prepoznaje specifične potrebe za njihovo sprovođenje na lokalnom nivou. Prije nego što pređem na informisanje o konkretnim mjerama i aktivnostima koje sprovodimo ili koje smo sve sproveli još jedan put želim da naglasim da je ovo borba svih nas za naše najmilije, odnosno naše familije i u toj borbi se ne prepoznaje nacionalna, vjerska ili bilo koja društvena pripadnost pa i politička opredjeljenost.

Dragi sugrađani, želim da vas uvjerim da svi mi kao odgovorni ljudi radeći javne poslove preduzimamo i na nacionalnom i lokalnom nivou mjere i aktivnosti najbolje što znamo i u najboljoj namjeri jer u krajnjem radimo to radi nama najbližih. Zato i koristim ovu priliku da pohvalim jako veliki doprinos vas koji ste ostali doma i tako dali svoj doprinos sprovođenju mjera i poštovanju preporuka vezanih za situaciju koju nameće pandemija korona virusa COVID 19. Zbog toga vas još jednom molim da i dalje budete odgovorni i shvatite ozbiljnost situacije sa kojom se sa manje uspjeha bore i mnogo bogatija i naprednija društva od našeg i pozivam one neodgovorne pojedince da se suzdrže i najmanjeg pokušaja unošenja panike, širenja dezinformacija za rad jeftinih i kratkoročnih ciljeva ili ličnih frustracija. Zato je i jedan od zaključaka današnje sjednice i poziv svim predstavnicima medija ali i onim koji aktivno svoje mišljenje saopštavaju javno putem društvenih mreža da dva puta razmisle prije iznošenja neke informacije ili je bar provjere sa druge strane nadležnih organa.

Na današnjem sastanku je analizirano sprovođenje mjera utvrđenih na prethodnim sastancima koje uključuju kontrolu zabrane upotrebe javnih površina za okupljanje, korišćenje stadiona i trim staze, dječijih igrališta i sportskih terena.

Pohvaljeni su naši sugrađani koji su i pored striktnih vjerskih i drugih lokalnih običaja sproveli obrede sahranjivanja u najužem porodičnom krugu.

Takođe je istaknuto da opština već raspolaže sa tri objekta za potencijalni karantin sa preko 60 mjesta, a posebno ističem i pozitivan odgovor koji smo dobili od pljevaljskih hotelijera za ustupanje svojih objekata za potencijalne lokacije za karantin tako da nam je i tu na raspolaganju preko 30 soba i oko 90 ležajeva.

Sva komunalna preduzeća rade na održavanju javnih površina, dezinfekciji pristupnih puteva javnim objektima, bankama i prodavnicama i pružaju usluge grijanja, odnosno u punom kapacitetu ostvaruju javni interes. Zato vas poštovani sugrađani molim da nastavite da pokazujete odgovoran građanski odnos kao korisnici usluga komunalnih preduzeća jer i od ispunjavanja vaših obaveza zavisi njihov rad.

Zahvaljujemo se i vrijednim sugrađankama koje obavljaju posao gerontodomaćica kao i brojnim volonterima koji su se javili Crvenom krstu koji će organizovati njihov rad. Posebno ističem i naše sugrađanke koje su se uključile na poziv lokalne uprave za izradu zaštitnih maski, tako da su naše kolege zahvaljujući njima već dobile isporuku maski do momenta kad će stići nabavke od proizvođača.

Na samom kraju želim da vas obavijestim da je Opština Pljevlja od sutra obezbijedila besplatan broj telefona „1511“, koji će građanima biti dostupan svaki dan od 08 do 20 časova radi pružanja svih neophodnih informacija iz djelokruga rada lokalne uprave i lokalnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova. Ovaj servis građani ne treba da shvate kao zamjenu za besplatni broj Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela koji je otvoren za komunikaciju sa građanima u vezi sa korona virusom.

Poštovani građani želim da u vaše ali i u svoje ime pohvalim odgovoran i mukotrpan rad naših zdravstvenih radnika, prije svega epidemiologa dr Biljane Čarkilović i sanitarnog inspektora dr Olivere Miler, ali i svih ostalih zdravstvenih radnika kao i pripadnika policije, komunalne policije, naše vojske, a posebno se zahvaljujem svima vama koji poštujete najvažniju preporuku koju svaki dan ponavljamo a to je: OSTANIMO DOMA.