Održan redovni sastanak Opštinskog tima zaštite i spašavanja – sprovođenje mjera NKT-a na zadovoljavaljućem nivou

Danas (07. april 2020. godine) je održan redovan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje na kome su bili prisutni svi članovi tima.

Na sastanku je donešen zaključak da Opštinski tim kontinuirano prati i sprovodi sve mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti ali i istovremeno prepoznaje specifične potrebe za njihovo sprovođenje na lokalnom nivou.

Analizirana je epidemiološka situacija u gradu kao i spremnost medicinskih institucija u odnosu na pandemiju korona virusa. Konstatovano je da su zdravstvene ustanove spremne za reagovanje na sve nove situacije, opremljene i prostorno i tehnički.

Takođe, vrši se redovna kontrola osoba u samoizolaciji i to trenutno184 naša sugrađanina, kao i novih koji dolaze nakon vremena provedenog u karantinu.

Svi oni koji simptomatski imaju indikaciju za testiranje se testiraju na korona virus i obavještavaju o rezultatima testa.

S tim u vezi, konstatovano je da u Pljevljima nema zaraženih virusom covid 19, a članovi Tima uputili su apel svim sugrađanima da:

  • Pokažu najviši stepen samodiscipline i odgovornosti prema poštovanju preporuka i naredbi NKT;
  • Da poštuju fizičku distancu u slučaju izlaska van domova;
  • Da maksimalno smanje kretanje van domova na najmanju moguću mjeru;
  • Da smanje ili onemoguće putovanja u gradove i mjesta u kojima su registrovani slučajevi, kao i dolazak iz takvih mjesta na teritoriju naše opštine;

jer, kako je navedeno, samo na taj način opština Pljevlja može održati epitet jedne od rijetkih opština bez zaraženih korona virusom.

Predsjednik Opštine Pljevlja i predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Opštine Pljevlja Igor Golubović informisao je sugrađane nakon održanog sastanka da se mjere Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti u Pljevljima generalno poštuju, da je od momenta stupanja mjera na snagu, registrovano 15 krivičnih djela prema 16 lica koja su prekršila naredbe NKT i to kršenjem mjere o samoizolaciji, boravkom više lica na jednom mjestu, prevozu više lica od 2 u automobilu i radom ugostiteljskih objekata.

Bez obzira na ove podatke, upućen je dodatni apel zaposlenih iz CB Pljevlja i Komunalne policije koji su članovi Opštinskog tima da se što više smanji okupljanje penzionera u centru grada, šetnje djece bez roditeljskog nadzora, okupljanje omladine na neformalnim mjestima, boravak i zadržavanje sugrađana u parku Vodice i kod česme kod Motela.

Takođe, upućen je poziv sugrađanima da obavještavaju nadležne organe o svim uočenim nepravilnostima.

Na sastanku opštinskog tima konstatovano je da opštinski “Call centar” radi bez problema, dok iz Crvenog krsta stižu informacije da se i njihove aktivnosti obavljaju bez problema, gdje je do danas našim sugrađanima isporučeno preko 240 paketa jednokratne pomoći u namirnicama. Odlučeno je i da Opština Pljevlja uplati Crvenom krstu 4.000 eura za nabavku dodatnih namirnica za podjelu najugroženijim sugrađanima na seoskom području.

Sve komunalne službe rade po utvrđenim obavezama u vrijeme trajanja ove vanredne situacije, a danas je odlučeno da će od sutra biti onemogućen dolazak stranaka u građanski biro Opštine Pljevlja radi predaje dokumentacije i zahtjeva, a da će se sva službena komunikacija prema građanima i od građana prema Opštini Pljevlja odvijati preko pošte i elektronskim putem.

Upućene su i pohvale koleginicama iz Američkog ugla koje su do sada na svom 3D printeru izradile 70 medicinskih vizira koji su dostavljeni Opštoj bolnici na dalju upotrebu.

Na kraju, predsjednik Opštine Pljevlja zahvalio se svim građanima Pljevalja koji poštuju najvažniju preporuku koju svaki dan ponavljaju i naglašavaju članovi svih nadležnih institucija, a to je da ostanu svojim kućama.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja