Spriječimo požare na teritoriji Pljevalja!

Na teritoriji pljevaljske opštine u proteklih nedelju dana buknulo je na desetine požara, a kompletan tim Službe zaštite i spašavanja danonoćno je radio kako bi se spriječilo nekontrolisano širenje vatre na uglavnom neprisutpačnim terenima, te spasila imovina i stanovništvo.

Požari koji su u najvećem dijelu uzrokovani postupanjem neodgovornih pojedinaca koji su sezonu čišćenja svojih imanja iskoristili za paljenje korova i  poljoprivrednog otpada, rezultirali su nemjerljivim posljedicama po pljevaljske šume i privatnu imovinu, gdje su neka domaćinstva ostala bez pomoćnih objekata.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja Gorana Čavića, više ekipa Službe i danas je intervenisalo na nekoliko lokacija. On je istakao da je požar u dijelu Kozičke rijeke stavljen pod kontrolu, ali je i dalje aktuelan. Pljevaljski vatrogasci intervenisali su i u Bukovici, Mijakovićima, Adrovićima, a trenutno se jedna ekipa uputila i prema Bobovu.

Stanje je bilo kritično i na gradskom području: gorelo je brdu Golubinja gdje je vatra ugrozila bezbjednost obližnje kuće na čiji je krov vjetar donio plamene varnice, kao i na području nedaleko od motela Vodice.

„Obilazimo terene oko grada, jer je bilo slučajeva i namjernog izazivanja požara u tom području. Imamo ekipu koja i to kontroliše, a moram naglasiti da smo danas potpuno uposleni, angažovana je i ekipa koja je po rasporedu bila slobodna“, kazao je komandir Čavić koji je uputio poziv građanima da povedu računa, jer kako je naglasio, vjerovatno u popodnevnim satima Služba zaštite neće imati ni vozila ni ljudi sa kojima bi intervenisala.

Opština Pljevlja upućuje oštru osudu za nesavjesno postupanje građana i izazivanje požara na teritoriji opštine, u situaciji kada se cijeli svijet bori sa nevidljivim neprijateljem – korona virusom i kada su na snazi mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kako bi se širenje virusa spriječilo. Napominjemo da službenici Centra bezbjednosti Pljevlja sprovode pojačane mjere u postupanju po naredbama i preporukama NKT-a da se ova bolest ne bi proširila na teritoriju još uvijek očuvane pljevaljske opštine, a da ovakve i slične situacije koje se tiču pojačanih požara na teritoriji grada samo otežavaju poslove svim službama koje se bave očuvanjem i obezbjeđenjem reda i mira stanovništva.

S tim u vezi, pozivamo građane na savjesnost i odgovornost prema sebi i drugima, prema životnoj sredini, pljevaljskim šumama – našim plućima, kao i prema svim mjerama i aktivnostima kojima se nadležne službe bave kako bi se spriječilo unošenje virusa u naš grad, tako što im nećemo otežavati.

Koristimo priliku i da uputimo poziv nadležnim organima da intenziviraju aktivnosti u cilju otkrivanja i procesuiranja svih onih koji svojim neadekvatnim i nepropisnim ponašanjem dovode do širenja požara na teritoriji opštine Pljevlja, čineći veliku štetu, kako sebi tako svima nama.

Opština Pljevlja iskazuje veliku zahvalnost Ministarstvu odbrane Crne Gore i Direktoratu za vanredne situacije koji je ustupio svoja dva helikoptera za pomoć Službi zaštite i spašavanja u lokalizovanju i gašenju požara na teritoriji grada, kao i Vojsci Crne Gore, čija pješadijska četa već pet dana i noći na pljevaljskom terenu obilazi mjesta požara zajedno sa kolegama – pljevaljskim vatrogascima.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja