Održan sastanak Tima za zaštitu i spašavanje Opštine Pljevlja

Sastanak Tima za zaštitu i spašavanje opštine Pljevlja održan je danas (12. mart 2021. godine) u prostorijama Centra za kulturu Pljevlja. Sastanku su prisustvovali predstavnici javnih ustanova koji su, svako iz svoje oblasti uključeni u rad Tima – zdravstva, sektora bezbjednosti, Opštine Pljevlja, javnih preduzeća, Crvenog krsta, inspekcijskih organa i drugi. Analizirana je epidemiološka situacija u Pljevljima izazvana virusom Covid – 19 i novim mjerama za sprječavanje širenja zaraze koje je Vlada Crne Gore usvojila 10. marta 2021. godine.

Konstatovano je da se prema podacima Instituta za javno zdravlje, epidemiološka situacija u Pljevljima ne poboljšava, da je svakodnevno prosječno 18 novoinficiranih građana od prošle sjednice (04.03.2020.).

Predstavnici zdravstvenih ustanova informisali su Tim da je u bolnici trenutno smješteno 26 pacijenata, što je pun kapacitet, a da će svi pacijenti čije zdravstveno stanje bude za hospitalizaciju, biti upućivni u druge zdravstvene ustanove.

Direktor Opšte bolnice istakao je da je održan i sastanak Kriznog štaba pljevaljske bolnice, odnosno svih ljekara, načelnika službi i šefova, te da će od ponedeljka biti završen raspored za uključivanje većeg broja ljekara i medicinskog osoblja koji mogu da rade u bolnici sa „kovid pacijentima“.

Na sastanku je jednoglasno konstatovano, uslijed ranijeg medijskog pominjanja Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u negativnom kontekstu, da Opštinski tim, već godinu dana, uz veliki broj održanih sastanaka dobro funkcioniše, ispunjava zadatke iz svojih nadležnosti i da nema primjedbi na rad istog. Svi članovi Opštinskog tima radili su na sprječavanju i suzbijanju epidemije, svako u  domenu mjera i  propisa, a sve u skladu sa ingerencijama.

Opštinski tim je od izbijanja epidemije u potpunosti uključen u rješavanje svih problema po pitanju suzbijanja iste, i u  redovnom je kontaktu sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Pljevljima oko eventualnog stavljanja Doma vojske Crne Gore u funkciju privremene bolnice, a sledeći korak je, kako je naglašeno, obezbjeđivanje neophodnih  dozvola i saglasnosti Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ograna.

Konstatovano je da su radnici lokalnog preduzeća „Čistoća“ doo, postupajući po novim mjerama i preporukama Instituta za javno zdravlje, uvedenim 10. marta izvršili zatvaranje parkova i dječijih igrališta. Radnici ovog preduzeća redovno obavljaju poslove dezinfekcije svih javnih površina na kojima se stvaraju veće gužve  – bolnice, pošte, prilaza bankama, trgovinskim radnjama.

Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja i Granične policije i Uprave za inspekcijske poslove intenzivirali su tokom proteklih sedam dana aktivnosti na kontroli poštovanja mjera Instituta za javno zdravlje.

Kroz dva formirana tima u kojima je bilo angažovano 80 policijskih službenika djelovalo se, preventivno i represivno.

U Timu sastavljenom od službenika Centra bezbjednosti Pljevlja i Granične policije sprovođene su sktivnosti kontrole nošenja maski i držanja socijalne distance, gdje su izdata 694 upozorenja građanima za nenošenje ili nepropisno nošenje zaštitnih maski.

Drugi tim, koji se sastojao od predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, Turističke inspekcije, Komunalne policije i službenika Centra bezbjednosti Pljevlja izvršen je oblazak 61 objekta gdje su kažnjena dva pravna lica koja nisu poštavala epidemiološke mjere. Sa inspekcijom rada izvršena je kontrola 41 objekta, a sa Komunalnom policijom kontolisana su 182 objekta gdje nisu uočene nepravilnosti u radu.

Sanitarna inspekcija je u periodu od 06. do 10. marta izvršila je zajedno sa predstavnicima Centra bezbjednosti Pljevlja, kontrolu 18 objekata (frizerskih salona, teretana i zdravstvenih ustanova), gdje nisu uočene nepravilnosti po pitanju poštovanja mjera. U saradnji sa Centrom bezbjednosti, izvršena su 223 obilaska lica u samoizolaciji gdje, takođe nisu uočene nepravilnosti.

Iz Centra bezbjednosti saopšteno je da je podnijeta i jedna krivična prijava protiv četiri lica koja su bila van objekata stanovanja u period nakon 21 čas.

Lokalna turistička inspekcija sprovela je u saradnji sa državnim turističkim inspektorom aktivnosti na nadzoru i kontroli velikog broja ugostiteljskih objektata, u kojim nisu uočene nepravilnosti iz kojih proizilaze represivne mjere.

Komunalna policija je kontrolisala je poštovanje radnog vremena u ugostiteljskim objektima i takođe, nisu uočene nepravilnosti.

Predstavnici  Vojske Crne Gore danas su postavili dva mobilna punkta u centru grada u kojima će svakog dana u periodu od 10 do 18 časova dijeliti za maske i sredstva za dezinfekciju.

Dnevni centar Pljevlja je u skladu sa nepovoljnom situacijom po pitanju epidemije izazvane korona – virusom i u skladu sa odlukom Upravnog odbora ustanove, donio odluku o obustavi rada.

Sastanak je zaključen apelom predstavnika Tima za zaštitu i spašavanje opštine Pljevlja upućenim svim građanima da poštuju mjere i pridržavaju se svih preporuka Instituta za javno zdravlje u cilju suzbijanja epidemije i zaštite javnog zdravlja.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Opštine Pljevlja