Општина Пљевља низом активности обиљежила 5. јун -Свјетски дан заштите животне средине

5. јун – Свјетски дан заштите животне средине, Општина Пљевља је обиљежила у циљу подизања свијести друштвене заједнице о важности животне средине, као и о потреби за њеном заштитом и очувањем.

Служба менаџера Општине Пљевља је припремила активности поводом овог важног датума, које је спровела у сарадњи са Службом заштите животне средине Општине Пљевља, ДОО ,,Чистоћом“ – као техничком подршком и Галеријом ,,Витомир Србљановић“. Овај дан се у свијету обиљежава од 1972. године.

У Пљевљима, 5. јун је обиљежен низом активности у духу заједништва и креативности, а циљ је био да се у догађај укључе д‌јеца и млади као будући заштитници животне средине и доносиоци важних одлука за њено очување. С тим у вези, у близини Паметног језера, истакнути ученици Лазар Томић из Гимназије ,,Танасије Пејатовић“ и Марија Јошовић из Средње стручне школе у Пљевљима засадили су саднице јавора и чемпреса. Ученике су делегирале управе школа. Поред садница су постављене информативне табле. Акција је организована у циљу подизања свијести друштвене заједнице о значају сваке засађене саднице за здравију животну средину.

На платоу испред Хотела ,,Пљевља“, на постављеним штандовима, били су презентовани уникатни сувенири, предмети од рециклираних материјала, као и панои и видео записи са еколошким темама. Марљивост и оригиналност д‌јеце приказана је нашим суграђанкама и суграђанима и широј јавности. На штандовима су своје радове излагали ученици из три основне градске школе, ученици Основне школе ,,Михаило Жугић“ из Оџака, ученици Гимназије ,,Танасије Пејатовић“ и Средње стручне школе у Пљевљима, раздрагана д‌јеца у интересантним костимима из вртића ,,Еко бајка“, као и д‌јеца и млади из Јавне установе ,,Дневни центар“ и НВУ ,,Зрачак наде“.

На истом мјесту, у близини штандова, уприличена је изложба ауторских фотографија нашег суграђанина и еколошког активисте Васа Кнежевића. Он је тренутке проведене у близини ријеке Ћехотине забиљежио искусним фотографским оком, који су преточени у изложбу фотографија са снажним порукама у циљу њеног очувања и заштите. Тема изложбе је ,,Живи живот као бистра ријека“, а циљ изложбе је – Враћање ријеке Ћехотине Пљевљацима и Пљевљака ријеци Ћехотини. Изложба је организована у сарадњи са Галеријом ,,Витомир Србљановић“. Концепт је осмислио директор галерије Александар Остојић.

Општина Пљевља се захваљује свим учесницима на заједничком спровођењу активности поводом обиљежавања овог важног датума, уз истицање да тема заштите животне средине завријеђује свакодневну пажњу цјелокупне друштвене заједнице.

                                                               Служба менаџера Општине Пљевља