Општина Пљевља обиљежила 22. април Дан планете Земље

У оквиру пројекта EU4ME „Оснаживање општина за европско ангажовање“ који је подржан од стране Министарства европских послова Црне Горе, Општина Пљевља је низом активности обиљежила Међународни дан планете Земље.

 Општина Пљевља је обиљежавањем овог датума указала на значај очувањa природних ресурса као и на значај подизањa еколошке свијести сваког грађанина, јер смо свјесни чињенице да очување животне средине треба да буде примарни задатак свих нас посебно у данашњем времену када је очување биодиверзитета кључно за нашу дугорочну одрживост.

Прва у низу активности започета је сађењем саднице јавора на зеленој површини код Паметног језера у Пљевљима. Садницу је засадио професор Данко Деспотовић, истакнути спортски радник, учесник бројних међународних маратона, професор у Гимназији „Танасије Пејатовић“ и један од најбољих промотера здравих стилова живота у града.

Догађају су присуствовали представници Општине Пљевља, представници ДОО „Чистоћа“ који су пружили оперативну и техничку подршку у реализацији акције, као и Туристичка организација Пљевља која је свој допринос обиљежавању Дана планете Земље пружила у виду израде инфо-табли.

Акција чишћења отпада спроведена је уз регионални пут Р3 Пљевља – Дајевића Хан – Метаљка, према граници са Босном и Херцеговином, а акцији су се одазвали ученици Средње стручне школе у Пљевљима и Гимназије „Танасије Пејатовић“ Пљевља заједно са професорицама Даром Ђондовић и Адисом Малагић,  као и запослени у Општини Пљевља, Туристичкој организацији Пљевља и ДОО „Чистоћа“. У акцији сакупљања отпада учествовао је и предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш.

Такође, предсједник Општине др Дарио Вранеш је, на Јалији, засадио садницу липе  на мјесту на коме је посјечена стара оштећена врба у августу прошле године.

 Пројекат ,,ЕУ4МЕ: Оснаживање општина за европско ангажовање“ је одобрен Општини Пљевља од стране Министарства европских послова Црне Горе заједно са још пет општина у Црној Гори. Пројекат је финансиран од стране ЕУ ,,Подршка Влади Црне Горе у комуникацији приступања ЕУ и помоћи ЕУ у Црној Гори – ЕУ4МЕ“, подржавајући комуникацију о процесу интеграције.

Општина Пљевља ће и у наредном периоду наставити обиљежавање важних датума који ће указивати на очување природе и спречавање негативних последица по животну средину.