Opština Pljevlja obilježila Dan starijih lica – poklon paketi za korisnike geronto programa, Doma za stare i Dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom

Povodom obilježavanja 01. oktobra, Međunarodnog dana starijh osoba, Opština Pljevlja ove godine uručila je oko 150 skromnih poklona za sve korisnike programa „Njega starih lica u opštini Pljevlja“, za korisnike JU „Dom starih Pljevlja“ kao i za korisnike Dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom.

Sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Emina Salihović, istakla je da je Opština Pljevlja ove godine Dan starijih lica obilježila u izmijenjenim okolnostima, poštujući preporuke Instituta za javno zdravlje, sve sa ciljem sprječavanja širenja i unošenja virusa Covid-19 među ovu rizičnu grupu lica. Poklon paketi za starija lica sa teritorije opštine Pljevlja ove godine su, kako je naglasila Salihović, nešto drugačiji i sastoje se uglavnom od sredstava za higijenu.

„Danas je svojevrsni jubilej jer je tačno prije 30 godina Skupština Ujedninjenih nacija proglasila 01. oktobar Danom starijih osoba. Prethodnih godina smo imali praksu da obilazimo korisnike našeg geronto – servisa, kao i korisnike Doma za stare, uz upriličene događaje koji su pogodovali tom vremenu. Međutim u ovim okolnostima, jedino što smo mogli da uradimo jeste da im putem poklon paketa na neki način izrazimo zahvalnost za sve ono što su uradili za generacije koje ostaju iza njih. U skladu sa mjerama NKT –a, pakete smo distribuirali dan ranije i oni će se pod posebnim okolnostima isporučiti korisnicima“, kazala je Salihović.

Salihović se zahvalila i timu od 12 gerontodomaćica Opštine Pljevlja na nesebičnosti u ispunjavanju radnih zadataka, tako što su od marta mjeseca, početka epidemije, uredno snabdijevale korisnike na terenu, sve u skladu sa mjerama, i obezbijedile da niko od korisnika ne bude zaražen njihovom nepažnjom.

Opština Pljevlja je jedina opština u Crnoj Gori koja već šesnaest godina neprekidno sprovodi program „Njega starih lica u opštini Pljevlja“, kroz aktivnosti dvanaest gerontodomaćica na obilasku oko 80 korisnika. U 2020. godini za taj program Opština je izdvojila 65,000€.

Opština Pljevlja i zaposleni u lokalnoj samoupravi zahvaljuju se svim pravnim i fizičkim licima koji su imali razumijevanja za brigu o starima u proteklom periodu i čestitaju Međunarodni dan svim starijim osobama u našem gradu.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja